IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безработицата в Гърция достигна 27,6%

Делът на безработните младежи на възраст между 15 и 24 години през юли стигна 58,8%

15:37 | 10.10.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Безработицата в Гърция достигна 27,6%

Националният статистически институт на Гърция ELSTAT обяви, че през юли безработицата се е покачила още, за да достигне още един рекорден връх – 27,6%. През юни бе отчетена безработица от 27,9%, но данните бяха ревизирани до 27,5%. Така покачването е с 0,1% на месечна база, предава WBP Online. Общият брой на безработните гърци е 1,36 млн. души.

Младежката безработица продължава да расте. Делът на безработните младежи на възраст между 15 и 24 години през юли стигна 58,8%. Повишението е с 4% на годишна база.

Безработицата в Гърция е два пъти повече от средните 12% за еврозоната. Броят на безработните ни южни съседи се увеличава с 10% всяка година. За негативните данни са обвинявани мерките за строги икономии, които Гърция трябваше да предприеме, за да се справи с рецесията, в която е вече шеста година.

По нищо не личи, че ще има съществена промяна в нивото на безработица в Гърция, но правителството смята, че през следващата година тя ще започне да намалява.

Най-големият синдикат в страната GSEE е на противоположното мнение. Според организацията безработицата ще се покачи до 30%. В началото на септември от GSEE заявиха, че ще минат поне 20 години преди безработицата в Гърция да се върне на предкризисните си нива от 10 на сто.

През май Европейската комисия направи прогноза, че Гърция ще отчете икономически растеж от 0,6% през 2014 г. заради повишеното доверие към страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Толкова години антикризисни мерки и те го резултата. В САЩ па пробват обратния вариант - не намаляват "монетарните стимули". И защо на мен ми се струва, че и в двата случая резултатът ще е един и същ? Или поне много подобен, бих казал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
kane
преди 10 години
Историята показва че Гърция доближава точката на пречупванеСкоро ще излязат от ЕЗ или ЕССпоред мен е въпрос на месеци... може и 30- 40 да са, но ще стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Малко им е на тея търтеи....Трябва така да ги издокарат че за да се прехранват да ходят да гледат и да прислужват на немските бабички. Като не им отърва никой няма да ги спре да излязат от ЕС и сами да се грижат за себе си. Обаче това далеч не означава че дълговете им ще бъдат съвсем опростени и зачеркнати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Щото тогава ще трябва да почнат да работят яко за да излязат от дупката... а що да работят, като може и да не работят? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
mos70
преди 10 години
Безработицата в Гърция достигна 27,6%===Е тука вече м***йката си е еб***ло!Тия гърци що не се пръждосаха от ЕС? Щяха да се обезценят и да щракат с пръсти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още