IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция притеснена от победата на Ангела Меркел

Тя се счита за фигурата, стояща зад мерките за строги икономии, но преизбирането й ще активизира разговорите с кредиторите за нови помощи

10:01 | 24.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Гърците обвиняват мерките за строги икономии за безработицата, която се качи до близо 28%. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гърците обвиняват мерките за строги икономии за безработицата, която се качи до близо 28%. Снимка: Ройтерс

Тревожен отзвук в Гърция получи победата на германския канцлер Ангела Меркел на изборите в Германия в неделя, пише BBC.

На първа страница на лявоцентристкия всекидневник Ta Nea има подигравателна снимка на Ангела Меркел. Тя стои на трон, а заглавието е „Триумфът на Кралицата на строгите икономии“.

Именно тя се счита от гърците за фигурата, стояща зад мерките за строги икономии в Гърция. Гърците обвиняват мерките за строги икономии за безработицата, която се качи до близо 28%.

Страната се нуждае от допълнителни 10 млрд. евро, а сега, след края на изборите в Германия, разговорите с кредиторите за получаване на сумата могат да започнат.

Според правителството страната не може да понесе повече икономии и се нуждае от облекчаване на дълга, като се намалят лихвените проценти или като се увеличи периодът на изплащане на заемите към кредиторите.

Някои гръцки граждани се надяват Меркел да покани Пеер Щайнбрюк от социалдемократите, за да сформират коалиция. Той е критик на мерките за строги икономии и призовава за повече мерки за растеж, които да изведат от блатото икономиката на южната ни съседка.

Християндемократите на Меркел спечелиха 42% от вота, а партията на Щайнбрюк – 26%. Междувременно пазарите изчакват да видят каква коалиция ще бъде сформирана.

Също както в Гърция, победата на Ангела Меркел ще позволи на Европа да постигне напредък по други наболели проблеми.

Състоянието на финансите на Португалия остава несигурно и правителството цели да облекчи тежката финансова ситуация. Миналата седмица кредитната агенция S&P съобщи, че е много вероятно страната да се нуждае от нова спасителна помощ.

Напредъкът по проекта за банковия съюз в еврозоната също бе спънат. Освен предпазването на финансовия сектор от бъдещи кризи, проектът изисква създаването на централна агенция, която да се справя с фалирали банки. Подобна агенция ще се нуждае от финансова подкрепа в първите години на своята дейнст, но Германия все още не е склонна да предостави тази помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още