IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата коалиция в Германия няма да промени подхода към дълговата криза

Водещата европейска икономика ще продължи курса си на строга дисциплина, смятат експертите от Fitch

21:18 | 23.09.13 г.
Новата коалиция в Германия няма да промени подхода към дълговата криза

Възможната промяна в състава на управляващата коалиция в Германия няма да доведе до промяна на подхода на Европейския съюз (ЕС) към методите за справяне с дълговата криза в еврозоната. Това обявиха в понеделник от международната рейтингова агенция Fitch, предава агенция ИТАР-ТАСС.

"Като цяло не очакваме германските власти след изборите да променят значително подхода си към кризата, дори в аспектите, в които той противоречи на останалите членове на еврозоната или на централните институции", посочват в становището си експертите от рейтинговата агенция.

Германия е най-голямата икономика в ЕС и двигател на икономическия растеж в региона. Страната е и основен донор на средства, използвани за подкрепа на проблемни страни в еврозоната като Гърция и Португалия.

Воденият от Ангела Меркел Християндемократически съюз постигна категорична победа на парламентарните избори в Германия, печелейки над 40% от обществената телевизия. Резултатът надхвърли прогнозите на социолозите, които очакваха положителният вот да бъде в диапазона 36-39%.

Въпреки че блокът на Меркел постигна най-добрия си резултат от 23 години, но той няма абсолютно мнозинство, което води до необходимост от съставянето на коалиция. Предишният партньор в управлението на консерваторите бе Свободната демократическа партия, която обаче не успя да влезе в парламента. Експерти изтъкват като най-вероятен нов партньор на християндемократите социалдемократите.

От Fitch отбелязват, че Социалдемократическата партия, която по-рано подкрепяше пускането на единни европейски облигации, е започнала да се придържа към значително по-внимателни позиции по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още