IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търси се коалиционен партньор

Още днес Ангела Меркел и лидерите на парламентарно представените партии започват преговорите за сформирането на правителство

14:10 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ангела Меркел не успя да спечели пълно мнозинство в парламента. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ангела Меркел не успя да спечели пълно мнозинство в парламента. Снимка: Ройтерс

Ангела Меркел, която спечели трети мандат начело на Германия, започва още днес да търси коалиционни партньори за новото правителство, след като само 5 места не й достигнаха за пълно мнозинство, пише FT.

Християндемократическият съюз на Меркел спечели 311 места в 630-местния парламент. Провалът на свободните демократи, които не успяха да преминат 5-процентната бариера за влизане в парламента, обаче остави германския канцлер далеч от пълната победа, отбелязва изданието.

Днес се срещат лидерите на всички основни политически партии, които намериха място в парламента на Германия. Социалдемократите и Зелените обаче са категорични, че няма да преговарят с крайнолевите за съставянето на правителство.

Възможно е да се стигне и до коалиция между партията на Меркел и лявоцентристките социалдемократи, а не до съюз със Зелените, които събраха 8 на сто от гласовете. Евентуална широка коалиция обаче би отнела седмици, най-вече за да се преодолее съпротивата на най-закостенелите членове на партиите.

Меркел оглавяваше подобна коалиция от 2005 до 2009 г., но преговорите отнеха 65 дни.

Резултатът от изборите в Германия е своеобразна персонална победа за Ангела Меркел, посочва още изданието. Най-малко 38% от подкрепилите нейната партия заявяват, че са го направили заради нея самата, както и че личността на канцлера е най-важна в случая.

Коментар на анализатора на Bloomberg Нейра Чехич вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още