IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добре дошли в държавата на Мути

Изборите в Германия показват, че за привържениците на пазарната икономика настъпват тежки времена

10:32 | 23.09.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Меркел триумфира, но победата ѝ сякаш е пирова. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел триумфира, но победата ѝ сякаш е пирова. Снимка: Ройтерс

Въпреки че либералните партньори на Меркел – FDP, в последните четири години бяха далеч от това да са тази защита срещу държавната намеса и регулирането, каквато трябваше да бъдат, сега вече с липсата им в германския парламент няма да има политическа сила, която да изразява здравословен скептицизъм срещу твърде силното законово регулиране и регламентите за намеса.

Дори ако от чисто тактическа гледна точка сега Християндемократическият и съюз (CDU), поради липсата на други сили в парламента, отново се ориентира малко повече към пазарната икономика, как ще успее да отстъпва през преплетения си социалдемократически манифест, пита реторично в свой коментар за изминалите избори в Германия икономическото списание Wirtschaftswoche.

Може ли коалицията CDU/CSU внезапно да открие, че минималната работна заплата е рискована и може лесно да застраши работните места? Дали няма да се откаже от обещанията си за пенсиите, само защото изведнъж ще разбере, че финансирането за това е налице само в години на висока степен на заетост? Ще отмени ли спирачката за наемните цени, въпреки че за наемодателите това звучи добре, но пък това ще забави ръста на строеж на нови сгради, както и ще забави санирането на жилища? А докъде ще се стигне, ако инвестициите в бетон не си струват – това все още е лесно видимо в ГДР. 

Но дори Меркел, която все пак бе прекарала по-голямата част от живота си в твърде реално съществуващият социализъм, изглежда е забравила това.

Малко вероятно до невъзможно е, че след изборите съюзът ще достигне до повратна точка в икономическата си политика. Може би ще се стигне до още по-силна социалдемократична политика, отколкото през последните четири години. Страната на Мути, която се грижи за всеки и не забранява индивидуалната отговорност, но не я издига на пиедестал, триумфира силно.

ХДС и икономическото ѝ крило, които някога представяха позицията за силна пазарна икономика, следват днес инструкциите на своя председател и канцлер. И тримата сега трябва да се съобразяват вместо със сравнително лесната за укротяване FDP, със социалдемократите или Зелените. И двамата потенциални партньори може да се поискат по-висока цена, тъй като и двете (при съзнателен или несъзнателен) провал на всички преговори със CDU/CSU трябва да имат възможност да могат да преминат към съюз с Левите.

Или сега, или примерно след две години. Ако трябва да се намери точка на пречупване, то тя може да се намери. Вълнуващо вече е само дали SPD ще спази своите обещания и няма да образува коалиция в червено-червено-зелени цветове и дали и в каква степен SPD и Зелените ще се наклонят в посока към Левите.

В този аспект въпреки отличните резултати Меркел донесе и малко съмнителен успех на своите последователи. Разбира се, ако бе успяла да завоюва абсолютното мнозинство – нещо, за което и ръководството никога не е мечтало, тогава тя щеше да има не само исторически успех, но също така и щеше да придобие свободата на действие. Въпреки недоволството на евродисидентите в редиците си - кой от тях ще иска да свали управляващия с два или три гласа преднина канцлер заради бъдещето на еврото? При това с цената на нови избори и загубата на своя мандат?

Така се оказа, че Меркел спечели пирова победа. Особено след като победата всъщност се дължи единствено на доверителния фонд на Меркел. Но какво всъщност остава в съдържателно отношение в тази партия отвъд канцлера, ако Меркел изведнъж си тръгне? Уникалната характеристика на християнската съюз в действителност е, че тя има Меркел в редиците си.

Последна актуализация: 22:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
9
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
За съжаление доктора ще ти каже само проявлението какво е /следствието - например какво си прихванал от отслабналата имунна система/ ...Пожелавам ти БЪРЗО оздравяване - още преди доктора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Закачил съм нещо, ама утре , като ида доктор ще видим к'во е ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Да не си закачил енергийно излъчване на някой обединяващ маймунските реакции излъчвател ;))) - и понеже не ти се отдава телешкото насочване към "обединението" /щастливоТО мучене/, да си паднал абсорбирайки енергията в друга посока ;)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Всички които обичат да вярват, а не да виждат, са ми сложили минус! - Те нека да запомнят от мен - колкото повече се сговнясват "нещата" в ЕС, толкова повече ще се "обединяват" маймуните! Това е именно безсилието им, проявено в нуждата от ВЗАИМО-ПОМОЩ и всички видове социална, общественна и интернационална солидарности ще се увеличват! Или казано по-просто - колкото повече ги таковат, толкова повече ще се подлагат! Това е основния човешки /за хора!/ алгоритъм по който ви оправят! Затова и ви оставят едни и същи излъскани и верни, но лишени от всичко което ВИЕ самовлюбено си мислите че те притежават /честност, доблест, интелект и т.н./ да ви се изреждат по няколко пъти - за да ви усилят още повече безнадеждността чрез необходимост от обединение /положителна обратна връзка/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
Горе долу по времето, по което вчера стана ясно, че фрау М. печели изборите, вдигнах сериозна температура и ме тресе и в момента, та едва сега успях да драсна 2-а реда във форума. Смятам, че няма нищо случайно и това е знак, че щом на мен това обстоятелство ми се е отразило по подобен начин ( при все, че лично мене това не ме засяга пряко по някакъв начин), горко му на ЕС! Ще ми се да изложа малко по-нашироко размислите, които са ме налегнали, но явно ще остане за след някой-друг ден, когато се пооправя;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
iivanoff
преди 10 години
Ооооооо... за такъв комсомолски секретар, на следващите избори нищо чудно и да стигне 110% !! :))) - то дотогава, точно ще е преминала точката на разделение от капитализъм към социализъм в ЕС, поне дотам, доколкото е в момента в руссия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 10 години
И аз това си помислих... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
dmtk
преди 10 години
Еми в Германия избирателната активност в някой секции не става 110% :) Затова може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 10 години
Начи в Европа магат да карат по 3 мандата и даже тече възторг, а в Русия е диктатура! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още