IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция пак се сблъсква с трудности

Очаква се правителството да изпрати днес ревизираните си планове за приватизация на тройката кредитори

09:10 | 09.09.13 г. 2
<p>
	Домати &quot;постлаха&quot; пътя към входа на изложението в Солун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Домати "постлаха" пътя към входа на изложението в Солун. Снимка: Ройтерс

Откриването на международния панаир в Солун от министър-председателя Андонис Самарас стана причина за нови протести в центъра на гръцкия пристанищен град.

В най-голямата демонстрация срещу мерките за строги икономии на правителството в града, организирани от двете големи профсъюзни организации ADEDY и GSEE, са участвали около 17 000 демонстранти. Заради протеста, който парализира трафика в центъра на града, бяха мобилизирани и над 4 500 полицейски служители.

Собствени демонстрации организираха и близкият до комунистическите организации синдикат PAME, членове на извънпарламентарната левица и полицията. С акта си те искат да насочат общественото внимание към факта, че в последните няколко години заплатите на органите на реда са намалени с около 40%, докато снабдяването с ново оборудване отчасти трябва да се финансира със собствени средства.

Междувременно се очаква днес гръцкото финансово министерство да изпрати на т. нар. "тройка" (представители на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка) ревизираните си планове за преструктуриране на три държавни фирми, твърдят представители на кредиторите. Техническият екип на "тройката" се завръща в Атина следващата неделя, за да започне поредния си преглед на изпълнението на спасителната програма.

В плана за преструктуриране на гръцкото финансово министерство влизат две държавни дружества във военната промишленост - EAS и ELVO, както и миннодобивната компания Larco.

През миналата седмица "тройката" отхвърли предишното предложение за ликвидиране на компаниите докато са все още действащи. Кредиторите поискаха първите две да бъдат закрити поради нерентабилност, а Larco да бъде разделена на две и продадена на инвеститори. 

Вижте повече във видеоматериала на Bulgaria on air. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Брех, вчера четох че вече били добре, даже фин-мин-а им ухилен на снимката беше до уши :))) - *** явно е било за компенсиране на някакво системно-вътрешно напрежение алгоритмична корекция /да не се ускоряват самоубийствата/... щото и аз си "мислех" че тренда им за постоянно е за надолу! :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още