IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се е свила с 3,8% през второто тримесечие

Спадът на БВП е бил по-слаб в сравнение с първоначалната оценка заради силния туристически сезон

13:24 | 06.09.13 г. 1
Гръцката икономика се е свила с 3,8% през второто тримесечие

Туризмът е помогнал на гръцката икономика през второто тримесечие, сочат ревизираните данни за икономическия растеж на гръцкия статистически институт, цитирани от АП.

Втората оценка на брутния вътрешен продукт (БВП) на южната ни съседка показва, че спадът за периода април-юни е бил 3,8%, а не 4,8%, каквато беше първоначалната оценка.

С най-голям принос е туристическата индустрия. За периода се отчита 5,3% ръст на оборота в хотелиерския и ресторантьорския сектор срещу 21% срив по същото време на миналата година.

Отчетено е и подобрение при търговския дефицит на страната.

Тази година се очаква да приходите от туризъм в Гърция да запишат рекорд. Според прогнозите страната ще бъде посетена от над 17 млн. души, като в числото не се включват туристите от круизите.

Гръцкият туризъм успешно привлича и клиенти от нови пазари. Гостите от Русия например вероятно ще са над 1 млн. души, удвоили са се посетителите от Украйна, а за първи път над 800 хил. турци се очаква да посетят съседката им през тази година.

Отчита се и ръст на резервациите от Германия, а за нарастващия интерес към Гърция спомага и напрежението в Близкия Изток.

Вътрешният туризъм обаче продължава да записва спадове. От 2008 г. досега приходите на хотелиерите от гърците са се свили наполовина

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Vesko94
преди 10 години
Дали тези данни не са пак като онези от преди кризата?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още