IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на рецесията в Гърция - през 2014 г.

Икономиката на страната ще се върне към предкризисните равнища към 2020 г., прогнозира премиерът Андонис Самарас

18:11 | 07.09.13 г. 12
<p>
	Андонис Самарас по време на международния панаир в Солун. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Андонис Самарас по време на международния панаир в Солун. Снимка: Ройтерс

Рецесията в Гърция ще приключи през следващата година, а до 2020 г. икономиката на страната ще се върне към предкризисните равнища. Това прогнозира премиерът на страната Андонис Самарас по време на откриването на международния панаир в Солун, предаде АП.

Той наруши традицията и направи по-скоро кратко обръщение, отколкото обширен икономически обзор, какъвто се очакваше, заради мащабния протест срещу мерките за икономии на правителството и масовите съкращения на държавни и общински служители. Демонстрацията се провеждаше пред залата, в която Самарас изнесе речта си.

По думите на Самарас по-голямата част от работата, свързана с преодоляването на кризата, е вече свършена, както и че приходите в бюджета ще надвишат разходите през 2014 г.

“Тази година беше най-тежката, най-ключовата, но изглежда, че ще бъде и най-успешната. Тя беше най-тежката, защото Гърция плати за всички грехове от миналото”, коментира премиерът, цитиран от Ройтерс.

Той посочи, че след като страната му е изпълнила ангажиментите, поети пред международните й кредитори, те ще трябва да направят всичко възможно допълнително да понижат дълговото бреме за Атина.

“Гърция се придържа към обещанията си и постига поставените цели. Единственото нещо, от което има нужда, е нашите кредитори също да си спазят обещанията”, каза Андонис Самарас.

Европейският съюз (ЕС) и Международният валутен фонд (МВФ) прогнозират, че тази година икономиката на Гърция ще се свие с 4,2%, след като миналата година брутният вътрешен продукт (БВП) регистрира спад от 6,4%, а за следващата година се очаква слаб ръст от 0,6%. Според Самарас обаче икономическият спад през 2013 г. ще бъде по-слаб от очакваното.

Той допълни, че тази година правителството ще успее също така да свие с повече от очакваното и бюджетния дефицит. Според официалните прогнози към края на годината Гърция ще регистрира първичен излишък.

Страната преминава през шеста година на рецесия. За този период икономиката й се сви с около 25%, а около една четвърт от населението остана без работа заради масовите фалити, припомня Ройтерс.

Вероятно еврозоната ще договори допълнителен пакет помощи за Гърция в размер на 10-11 млрд. евро, който да влезе в действие след приключването на сегашната спасителна програма през втората половина на следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
ще го поддържат зависими в това състояние... като роб-ове: - ако изкарат нещо в повече /случайно/ - им го прибират "законово", ако не могатда се оправят щото всичко им е взето вече - ще им помагат /отписване част от дълга/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Напълно съм съгласен! Но кой ще ги съди?? - прочети какво съм написал за оправданията им и се сети какви закончета приеха непосредствено преди кризата /2006-2007 по време на 3-та коалиция/ - че депутатите не носят отговорност за решенията и законите които приемат, за начина си на гласуване и т.н.Сега се замисли, как точно преди кризата, тия дето за нищо не могат да се разберат, са се сетили да се оттърват от отговорност, за какво са се готвили и от кой са били предупредени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Точно така и това не ги прави невинни.Мноооого са виновни и заслужават възмездие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Тези, които се "държат като неразбиращи ***", са само проводници и са "провели" заданието - изпълнили са си задачата! Сега не им остава друго, освен да се скатават зад услужливи пазещи ги закони /в повечето случаи приети от самите тях!/ или универсалното оправдание че са сгрешили /некомпетентсност/, или това което са направили е било добро /въпреки всичко/, но времето не им е стигнало да осъществят започнатото, или да ползват другото оправдание, че времената са били други /намекват за наложена и променена с времето обща манипулация/!...Та те не се мислят за по-умни от никой, след като самата система в която работят си ги пази и ползва! Те са само изпълнители!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 10 години
Виж вече мина доста време след 2007-*** година и не мисля, че тези, които все още се държат като неразбиращи *** "не са виновни". Напротив!Хитри, мързеливи, търтеи, мислещи се за по-умни от всички работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Хората не са виновни освен, че са допуснали манипулацията да се осъществи! Обясненията в последствие не могат да променят нищо в положителна посока, а и нямат тази функция, а напротив, използват се - спасявайки ги от едно, да ги потопят в друго, още по-лошо от първото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
bgMan
преди 10 години
Да бе...Краят на рецесията в Гърция ще е тогава, когато и последния мързелив социалистически гръцки търтей умре и го погребат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 0
Jorkata
преди 10 години
Дам... и аз го виждам тоя край... само дето е дебел и венест...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 0
abdul
преди 10 години
Кво беше петролната почна и свърши, после дойде имотната почна и свърши, после дойде финансовата, икономическата, политическата... коя свършва сега и коя почва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ами няма начин да не е така - нали е в ЕС, а там е решено да свърши рецесията, пардон кризата... ФЕД го реши за "другото" място преди 1 година! Също като старта на кризата - пак му дадоха 1г закъснение от САЩ->ЕС."После" "пак" "ще" "е" "така"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още