IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението за нова финансова помощ за Гърция остава за ноември

Допълнителната финансова подкрепа ще бъде обсъдена, след като международните инспектори завършат оценката си за реформите в страната

20:36 | 05.09.13 г.
Решението за нова финансова помощ за Гърция остава за ноември

Еврозоната може да вземе решение за третия спасителен план за Гърция през ноември, след като международните инспектори завършат оценката на опитите на Атина да извърши болезнените реформи, пише CNBC.

Според oчакванията на Международния валутен фонд (MВФ) Атина ще се нуждае от допълнително финансиране от 10-11 млрд. евро през 2014-2015 г. над това, за което вече бе постигнато споразумение.

Средиземноморската страна вече получи две международни спасявания от 2010 г. насам. Допълнително финансиране обаче не е по вкуса на първата по сила икономика в еврозоната – Германия, която от своя страна е изправена пред избори на 22 септември. Избирателите там са негативно настроени относно ново оказване на помощ на Атина, тъй като не са убедени в желанието на политиците в Атина да извършат декларираните нееднократно крайно необходими реформи.

Страната няма да има нужда от допълнителни средства до втората половина на 2014 г. Решението за нова подкрепа обаче трябва да бъде взето най-късно през ноември, тъй като МВФ може да участва в евентуален спасителен план, само ако програмата се финансира изцяло 12 месеца напред.

През юли Фондът изчисли, че Атина ще се нуждае и от намаляване на дълга с около 4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) до 2014-2015 г., ако страната иска продължи курса към целта си за понижаване на държавните задължения до 124% от БВП през 2020 г. и до под 110% през 2022 г.

"Що се отнася до евентуалната нужда от трета програма за Гърция, ясно е, че въпреки постигнатия неотдавна напредък проблемите на страната няма да бъдат напълно решени до 2014 г.", заяви в четвъртък председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум.

"Реалистично е да се предположи, че допълнителната помощ ще бъде необходима след приключването на програмата. В този контекст Еврогрупата е посочила ясно, че се ангажира да предостави подходяща подкрепа на Гърция по време както на текущата програма, така и извън нея", посочи още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още