IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стурнарас: Гърция може да започне преговори с тройката за понижаване на данъците

Това е възможно само при постигане на първичен бюджетен излишък за годината, като за първите 7 месеца той е в размер на 2,6 млрд. евро

17:19 | 04.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Стурнарас: Гърция може да започне преговори с тройката за понижаване на данъците

Гърция ще започне преговори с международните си кредитори от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка за понижаване на данъците, ако бъде постигнат първичен излишък в годишния държавен бюджет, заяви министърът на финансите на страната Янис Стурнарас в интервю за телевизия Sky, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По данни на гръцкото министерство на финансите в държавния бюджет през периода януари-юли тази година е отчетен първичен излишък (който не отчита обслужването на външния дълг – бел. ред.) от 2,6 млрд. евро. Това означава, че гръцкото правителство за пръв път от години е постигнало значителни икономии.

За същия период реалният дефицит в държавния бюджет, който включва платените лихви по взетите от страната кредити, е достигнал 1,9 млрд. евро, но резултатът е много по-добър от очаквания дефицит в размер на 7,5 млрд. евро.

По думите на Стурнарас Гърция е изпълнила бюджетните си цели за седемте месеца на годината, но тя трябва да постигне първичен излишък за цялата година.

„Преминахме достатъчно уверено през първите 7 месеца“, твърди той, макар да смята, че да се говори за понижаване на данъците засега е все още рано. „Не бих искал да лишавам правителството от аргументи, когато дойде времето за доста по-съществените преговори след няколко месеца“, оптимист е обаче финансовият министър.

Той подчерта, че засега не се предвижда понижаването на специалния потребителски данък върху устройствата за преработване на слънчевата енергия, служещи за отопление на жилищата през зимния период, каквото е искането на редица опозиционни партии.

Според него „основният проблем на страната е финансовият, затова не трябва да бъдат предприемани каквито и да било действия в навечерието на предстоящото разработване на средносрочната икономическа програма от страна на правителство“, касаещи данъците.

Стурнарас призна също, че с международните кредитори се провеждат „много трудни преговори“ за съдбата на 3 големи държавни компании - Hellenic Defence Systems S.A., Hellenic Vehicle Industry и металургичната компания LARCO. Кредиторите поискаха тези компании да бъдат затворени и всички техни служители да бъдат уволнени без компенсации.

„Трябва да им докажем, че преструктурирането на работещите компании ще запази повече имущество за държавата, отколкото техният фалит и закриването им“, изтъкна гръцкият финансов министър. При това той призна, че трите компании „са нежизнеспособни“, тъй като водят до 150 млн. евро годишни загуби за данъкоплатците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още