IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рен: Кредиторите на Гърция ще решават дали ще трябват още заеми през септември

ЕС ще иска да се увери, че Италия ще може да изпълни фискалните си цели след отмяната на данъка върху първото жилище, подчерта еврокомисарят

13:06 | 29.08.13 г. 1
Рен: Кредиторите на Гърция ще решават дали ще трябват още заеми през септември

Международните кредитори на Гърция ще прецизират през септември оценката си доколко може да бъде осигурена устойчивостта на финансите на страната, заяви европейският комисар по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, цитиран от Ройтерс.

Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд първо трябва да установят фактите „и след това да решат от какъв тип допълнително финансиране има нужда“, каза Рен на икономическа конференция в алпийското селище Албах.

Гарантирането на устойчивостта на дълга през 2015 и 2016 г. е приоритет и тройката международни кредитори „ще увеличи усилията от септември“ и ще направи конкретни предложения малко след това, подчерта той.

Същевременно еврокомисарят изтъкна, че компетентните органи в ЕС ще искат да се уверят, че Италия ще бъде в състояние да изпълни фискалните си ангажименти, след като се отказа от прилагането на данъка върху първото жилище.

Представители на италианската правителствена коалиция постигнаха споразумение за отмяната на непопулярния данък, премахвайки един източник на постоянно политическо напрежение, заменяйки го с нов данък върху услугите, за който все още не е ясно какво ще представлява.

ЕК все още очаква подробности за „компенсаторните мерки“, обяви Рен.

„Същественият момент е премиерът Лета да потвърди отново, че Италия се придържа към фискалните си цели в унисон с европейските ангажименти. Това е важно“, категоричен бе еврокомисарят, визирайки италианския премиер Енрико Лета и ограничението в договорите за ЕС по отношение на бюджетния дефицит от максимум 3% за държавите-членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още