IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Има ли надежда за край на италианската рецесия?

Четвъртото тримесечие на тази година ще бъде първото с положителни сигнали за Италия, заяви шефът на UniCredit

12:53 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Има ли надежда за край на италианската рецесия?

Най-дългата рецесия в следвоенната история на Италия изглежда се приближава към своя край с оглед на прогнозите на експерти, че икономиката най-накрая ще се върне към растеж през последното тримесечие на 2013 г., пише CNBC.

Главният изпълнителен директор на UniCredit - най-голямата банка в страната - Федерико Гицони добави нотка оптимизъм към положителните сигнали за италианската икономика от последните дни въпреки продължаващата политическа криза.

"Ние вярваме, че четвъртото тримесечие на тази година ще бъде първото с положителни сигнали за Италия от дълго време насам", заяви Гицони. Той добави, че икономиката ще започне "известно възстановяване през следващата година", с уговорката, че то "няма да бъде фантастично".

Във вторник стана ясно, че италианската икономика се е свила с по-бавен от прогнозния темп. През периода между април и юни италианският брутен вътрешен продукт (БВП) е намалял с 0,2% на тримесечна база след спада от 0,6 на сто в периода януари-март. На годишна база през второто тримесечие икономическият индикатор се е свил с 2%.

Силният износ спомогна за възстановяването на бизнес доверието в страната, въпреки че вътрешното търсене продължава да бъде слабо.

Проблемите, причинени от продължаващата вече две години рецесия, имат ясни проявления в третата по сила икономика в еврозоната. БВП остава с 8,8% по-нисък спрямо върховото ниво преди кризата, а загубите вследствие на кредитната криза са едни от най-лошите в Европа.

На фона на това италианската политическа обстановка продължава да се характеризира със своята нестабилност. Проблемите пред италианското правителство вследствие на присъдата за данъчни измами на Силвио Берлускони заплашват да сложат край на затишието в европейската дългова криза и да провалят зараждащото се икономическо възстановяване. Бившият премиер получи 4-годишна присъда за данъчни измами.

"Ние все още вярваме, че икономическите перспективи пред Италия са далеч по-мрачни от прогнозите, което може да повиши допълнително държавния дълг на страната", заяви от своя страна Бен Мей, икономист за Европа в Capital Economics.

"Това, в съчетание с деликатната вътрешнополитическата ситуация, показва, че пазарният натиск върху Италия би могъл евентуално да се увеличи, принуждавайки вероятно правителството да потърси някаква форма на външна финансова помощ", отбеляза още експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още