IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Гърция изобщо не трябваше да бъде пускана в еврозоната

Германският канцлер обвини предшествениха си Герхард Шрьодер, че е допуснал Атина да приеме еврото и е отслабил Пакта за стабилност

09:17 | 28.08.13 г. 13
Меркел: Гърция изобщо не трябваше да бъде пускана в еврозоната

В един от редките си изблици канцлерът на Германия Ангела Меркел каза, че Гърция не е трябвало да бъде допускана да приеме еврото, съобщава CNBC.

По време на предизборен митинг в северния германски град Рандсбург Меркел каза пред събралага се група от около 1 000 гласоподаватели, че дълговата криза в Гърция е „зреела в продължение на много години“. Тя освен това обвини предшественика си Герхард Шрьодер от опозиционната социал-демократическа партия, че е допуснал Атина да се присъедини към еврозоната.

„Канцлерът Шрьодер прие Гърция в еврозоната и отслаби Пакта за стабилност. И двете решения се оказаха фундаментално грешни и се превърнаха в отправна точка за сегашните ни проблеми“, посочи Меркел, цитирана от местни медии.

Коментарите на германския канцлер идват, след като основните й политически опоненти засилиха критиките си срещу нея по повод политиката й спрямо Гърция, след като страната получи два спасителни пакета на стойност 241 млрд. евро, а наскоро стана ясно, че ще има нужда от още около 11 млрд. евро.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле също призна, че оценките на Международния валутен фонд (МВФ) за нуждата на Гърция от допълнителни пари „не са съвсем нереалистични“.

Основният опонент на Меркел на изборите през септември – Пеер Щайнбрюк, я обвини, че тя не е била честна с избирателите за цената на спасяването на Гърция. Въпреки това обаче партията му изостава и според последните проучвания на общественото мнение събира около 25% от гласовете, докато алиансът на Меркел се подкрепя от 39%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
Назидание че могат да те вземат на командно управление :) Щот нали не си представяш че Гърция в момента има реално собствено правителство ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
Бла бла бла... не трябвало... Шрьодер приел Гърция от алтруизъм и глуповато чувство за европейско единство... хехе! Точно, както каза по-долу Грую - предизборни фишеци!Шрьодер вкара Гърция в ЕЗ, но веднага и заедно с това им вкара и договори за няколко германски подводници, танкове и безброй камиони и джипове от Даймлер за десетки, може би стотици милиарди евра. После Сименс се развъртя да променя облика на гръцките телекомуникации и транспорт, после и други... От едната страна беха гладните за сделки германски компании, а от другата - обслужващите ги (пак) германски банки. .Сега не спасяват Гърция, а тези, които имат да прибират пари от Гърция. Гърците обаче не са толкова прости и успяха добре да осребрят цялата схема и в деня на страшния съд срещу 400-те млрд. дългове имаха само в гръцки банки депозити за доста над 300 млрдСега бавно и трудно ще се опитват чрез данъци да ги дерат тези пари, но дъкгът постоянно и крупно се подстригва и опрощава, а депозитите си трупат лихви... хихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 6
Сините камъни
преди 10 години
Не ви прави чест, да говорите за Гърция по този начин!Уж много знаем, уж коментираме, а защо вярвате, че Германия спасява някого?Не, не така!Германия гледа интересите на ЕЦБ и на никой друг. Затова Меркел не е харесван политик и в собствената си държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 10 години
п.п. И не бива да се забравя е че "спасяването" на Гърция е спасяване на нейните кредитори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 10 години
И Гърция се използва за показен пример за Италия и Испания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 6
KostaBee
преди 10 години
То и България не трябваше да се допуска. :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Боян
преди 10 години
Не мисля, че е проблем Германия да поддържа лакомията и мързела на Гърците, проблема е че са се наредили още доста след тях и вече стават много. Иначе изобщо не съм съгласен, че трябваше да изкарат Гърция от ЕЗ просто преди две години щеше да е много рисковано, а и щеше да покаже някаква огромна слабост ЕЗ да не може да пази своите членове, просто не е сериозно да се мисли в тази насока. За мен това което направиха беше единствения нормален вариант за Гърция и те дълги дълги години ще си плащат за лакомията. Германците са много злопаметни и съм сигурен, че ще накарат Гърците да си платят всичко с лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ето това е едно типично изказвоне на един истински политик. Грешка е било допускането на Гърция в еврозоната и за това сега тази грешка, вместо да я поправим ние я увеличаваме и задълбочаваме. Ако допускането на Гърция е било грешка, то "спасяването" и е още по-голяма и глупава грешка. По-добри ли са станали гърците, откак са в еврозоната? Мисля, че не. По-скоро напротив. Спасяването на подобен тип длъжници никога не е водило до нещо добро. Особено, когато се прави по този начин. Така, че вместо да спасим удавника може той нас да завлече на дъното. Даже германската икономика не е в състояние да създаде толкова пари, колкото гърците могат да похарчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Грешката можеше бързо да се поправи , но идеалния момент отмина .Ето ВТОРАТА грешка .Въпросът е колко ще издържи системата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още