IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Ново "подстригване" на гръцкия дълг ще изпрати погрешен сигнал

Твърде рано e да обявим край на дълговата криза, отбеляза гуверньорът на Бундесбанк

10:46 | 26.08.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Вайдман: Ново "подстригване" на гръцкия дълг ще изпрати погрешен сигнал

Ново "подстригване" на дълговете на Гърция ще изпрати погрешен сигнал. Това заяви в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt гуверньорът на Бундесбанк (германската централна банка) и член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Йенс Вайдман.

"Намаляване на дълга, което ще ни остави в същото положение като през последните пет години, би било контрапродуктивно и погрешен сигнал за страните по програмата", отбеляза Вайдман пред печатното издание. "Нова единична помощ няма да спомогне за създаването на конкурентоспособни компании и устойчиви публични финанси", посочи още управителят на Германската централна банка.

Вайдман предупреди също, че е твърде рано да се обяви край на суверенната дългова криза. "Дебатът за трети спасителен пакет за Гърция показва, че кризата не е свършила и че има още много да се направи, за да бъде преодоляна", отбеляза централният банкер.

"Апелиране за бърз край на кризата е фактическа грешка и отслабва усилията за реформи", посочва още Вайдман.

През миналата седмица германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че Гърция вероятно ще се нуждае от нов спасителен пакет, но изключи възможността за ново "подстригване" на дълговете.

Изявлението на Шойбле контрастрира с досегашните изказвания на германския канцлер Ангела Меркел, която е много по-предпазлива по гръцкия въпрос. Меркел и нейният Християндемократически съюз (ХДС) са изправени пред федерални избори за трети мандат на 22-ри септември. Много от германските гласоподаватели пък са на мнение, че вече са допринесли достатъчно за спасяванията на силно задлъжнелите европейски страни.

Междувременно възможността за ново преструктуриране на дълга на Гърция не бе изключена от еврокомисаря Гюнтер Йотингер. „Едно ново "подстригване" не е тема за обсъждане в обозримо бъдеще, но не може да бъде изключено завинаги като възможност", заяви европейският комисар по енергетиката и бивш началник на провинция Баден-Вюртемберг пред германското издание Welt am Sonntag.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
ivan4o555
преди 10 години
Гърция има нужда от ПОСТОЯННА спасителна програма всяка година в размерна 299 милиарда ЕВРО!!!Всички други предложения са несериозни и няма да се обсъждат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още