IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият износ силно се е свил през юни

През първото полугодие износът за държавите от ЕС и извън общността нараства на годишна база

11:35 | 27.08.13 г.
Гръцкият износ силно се е свил през юни

Гръцките износители са записали най-лошото си представяне от три години през юни, сочат данните на Panhellenic Exporters Association, цитирани от онлайн изданието ekathimerini.com.

Гръцкият износ се е свил с 2,09 млрд. евро, или 8,7%, през месеца в сравнение с юни миналата година, показват данните на организацията.

Като се изключат петролните продукти, спадът на износа е още по-голям – 11,4% през юни на годишна база, отбелязва изданието.

Най-голям спад записва експортът към държави извън Европейския съюз (ЕС) – 15,8% през юни спрямо юни миналата година. Данните за полугодието обаче показват, че износът за трети страни е нараснал с 4,3%.

Износът на Гърция за държавите от ЕС се е свил с 6,5% през юни на годишна база, но за полугодието отчита ръст от 1%, показват още данните.

Статистиката показва още, че Турция е най-големият консуматор на гръцки износ, следвана от Италия, Германия и България.

Същевременно резултатите от проучване на National Bank of Greece сочат, че засилването на корпоративните инвестиции в експортноориентираните сектори ще спомогне за засилването на икономическия растеж и разкриването на нови работни места.

Според изчисленията на банката увеличение на инвестициите със само 14% ще спомогне за създаването на 150 хил. нови работни места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още