IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция обхваща 50 хил. безработни с активни мерки за пазара на труда

С предимство по схемата ще се ползват хората от семейства, в които никой не работи, и продължително безработните

11:05 | 28.08.13 г.
Гърция обхваща 50 хил. безработни с активни мерки за пазара на труда

Гръцкото министерство на труда оповести схема за осигуряване на работа на 50 000 безработни в страната в сферата на обществените услуги на местно и регионално ниво. Схемата, чието прилагане ще започне на 15-и септеври, е част от усилията на правителството на Андонис Самарас да се справи с нарастващата безработица, която през май достигна рекордно ниво от 27,6%, съобщава телевизия Bulgaria on Air.

Първоначално ще бъдат обхванати онези, в чиито семейства няма нито един работещ. Те ще бъдат наети на петмесечни трудови договори в местната и регионална власти из цяла Гърция, в болници, училища, съдилища и други институции, съобщи министърът на труда Янис Вруцис.

Наетите на възраст над 25 години ще получават месечни възнаграждения от 748 евро, като от тях 258 евро ще отиват за месечните социални осигуровки. Наетите под 25-годишна възраст ще получават по 652 евро месечно.

Процесът на избор на 50-те хиляди кандидати ще бъде надзираван от бюрото по труда, като ще бъде извършван въз основа на периода, за който хората са били регистрирани като безработни, декларирания им годишен личен и семеен доход и броя на децата, които отглеждат.

В същото време гръцкото правителство окончателно одобри включването на 12 500 държавни служители в т. нар. „трудов резерв“ като част от плана за преструктурирането на публичния сектор. Мярката трябва да се приложи до края на септември.

Сред засегнатите са общински полицаи, учители, санитари и други. Атина пое ангажимент пред "тройката" кредитори – Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд, до края на годината да съкрати общо 25 000 държавни служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още