IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: Гърция не се нуждае от трети спасителен заем

Южната ни съседка не иска да натоварва повече кредиторите си и ще търси изход с излизане на пазара на облигации

11:19 | 26.09.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Страната ще покрие нуждите си без да натоварва своите кредитори с още дългове, убеден е Венизелос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Страната ще покрие нуждите си без да натоварва своите кредитори с още дългове, убеден е Венизелос. Снимка: Ройтерс

Гърция не се нуждае от трети спасителен заем. Страната ще покрие нуждите си без да натоварва своите кредитори с още дългове, като ще преговаря за лихвите и падежа на дълга и ще опита евентуално да се завърне на пазара на облигации следващата година. Това заяви в сряда вицепремиерът на страната Евангелос Венизелос, цитиран от CNBC.

Венизелос, който е и външен министър в управляващото коалиционно правителство, е твърдо решен да не причинява повече загуби на европейските партньори на Гърция и на Международния валутен фонд (МВФ), които издърпаха затруднената държава от капана на фалита, предоставяйки й около 240 млрд. евро за целта до момента.

„Разбираме много, много добре колко трудно е за всяко едно правителство да приеме едно облекчаване на дълга... Ние не искаме облекчаване на дълга. Ще се опитаме да решим проблемите си и без нова помощ, без допълнителни дългове за нашите институционални партньори“, каза в интервю пред Ройтерс Евангелос Венизелос.

Коментарите му идват само няколко дни след края на изборите в Германия, която оказа подкрепа на Гърция в замяна на реформи и строги икономии. Те от своя страна пък предизвикаха политическо и социално недоволство из цялата страната.

Дълговият проблем на южната ни съседка шокира еврозоната и световните финансови пазари и завлече страната в рецесия, която вече навлиза в шестата си година. Безработицата скочи до близо 28%, а младежката е почти 60%.

„Става дума за изгубените години на едно поколение“, казва Венизелос, добавяйки, че е възможно да има „социална експлозия“, ако гръцките граждани бъдат принудени да изтърпят още строги фискални мерки, а това от своя страна е „най-големият риск за страната“.

От 2009 г. насам Гърция няма достъп до международните капиталови пазари и разчита само на краткосрочни емисии на облигации. От тогава на страната два пъти е оказвана спасителна помощ и веднъж бе отписана голяма част от дълга, държан от частните инвеститори.

Въпреки тежките фискални мерки и финансови инжекции, Гърция се нуждае от още 10-12 млрд. евро през следващите две години.

Много вероятно е лидерите на еврозоната да предоставят трети спасителен заем за южната ни съседка през ноември, когато международните наблюдатели ще дадат оценка за извършените реформи до момента.

Венизелос, който е и бивш финансов министър, преговарял за отписването на задълженията на страната, заяви, че държавният дълг от 330 млрд. евро изглежда нищожен на фона на трилионите евро, които Германия, Италия и Франция дължат. 

Гърция често обвинява Германия за наложените мерки за строги икономии. Заради тях гръцката икономика се е свила с една трета от 2008 г. насам. Победата на Ангела Меркел на изборите в Германия бе отразена в гръцки вестник със заглавието „Триумфът на Кралицата на строгите икономии“.

Вицепремиерът смята, че след изборите в Германия вече има по-добра възможност за водене на разговори за бъдещето на Европа.

Според него ръстът в подкрепата за крайно дясната партия Златна зора, която миналата година за пръв път прекрачи прага на парламента с 18 места, е следствие от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мда, и като гледам, май повечето са я минали тази крачка вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Механизма за индоктриниране действа безотказно:Насаждайки у хората догмата за това, че личната конкурентоспособност в рамките на свободната пазарна размяна и взаимоотношения е най-висшата етична и битийна цел, която човек е длъжен да преследва, остава една съвсем малка крачка, която ни дели от това да гледаме на всички около нас, единствено като съперници или източник на облагодетелстване;Пропагандирайки абстракцията, за отказа от всякакви правила(вкл. морални) и осланянето единствено върху свободната воля и морал на индивида , на практика ни се внушава: ако робуваш на някакви скрупули, то задължително ще се намери човек, който ще пренебрегне тези ограничения и ще бъдеш изтласкан/победен ако ти не си готов на компромис със скрупулите си то други са готови, избирай!Резултатът: вместо общество/общност група от атоми , неспособни да да изградят връзки помежду си и респективно много по податливи на контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"Само не разбирам, сложността на изказа ли кара хората да не разбират или качествената им неспособност да мислят и проверяват какво става в реалността ИЗВЪН ТЕЛЕВИЗОРА!..."----------------------------------------------------------Хората десетилетия са били индоктринирани в една система, където под паравана на красивите приказки за свобода, свободен избор, не-намеса на държавата(т.е. общността) и върховните блага, които произтичат от отсъствие на регулации/правила, НА ПРАКТИКА (и това смятам, всеки може да установи за себе си по най-пряк , емпиричен път) се цели и е постигнато пълно отчуждение на индивидите, доброволният им и категоричен отказ да разсъждават с понятия като общност, взаимност, не дай Боже общи интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
спомням си как за известно време отричаха въобще нуждата от спасителен план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Понеже на "институционалниТЕ ВИ партньори", не им струва нищо да ви дадът това което ще вземете и без това скоро (в името на задлъжняване на всички останали, при константно парично предлагане), то преди това е добре да разтоварите всички приходи и активи на държавата....Само не разбирам, сложността на изказа ли кара хората да не разбират или качествената им неспособност да мислят и проверяват какво става в реалността ИЗВЪН ТЕЛЕВИЗОРА!...:))))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още