IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се приближава към бюджетен излишък

За периода между януари и август страната отчита първичен излишък в хазната от 2,9 млрд. евро

20:20 | 10.09.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Самарас: &quot;За първи път от години насам ние надминаваме целите си&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Самарас: "За първи път от години насам ние надминаваме целите си". Снимка: Ройтерс

За първи път от повече от десет години насам Гърция ще генерира оперативен бюджетен излишък за годината. Този факт може да бъде доста полезен за местното правителство по време на разговорите с представители на международните кредитори за предоставянето на повече облекчения за обхванатата от икономическата криза страна, пише в свой анализ Wall Street Journal. За периода между януари и август министерството на финансите отчита първичен излишък в хазната от 2,9 млрд. евро. През същия период на миналата година имаше дефицит от 1,4 млрд. евро.

Това значително надхвърля целите, които бяха заложени от кредиторите в последния спасителен план. Плановете бяха за излишък от 2,5 милиарда евро до тази дата. В разговор с журналисти заместник-министърът на финансите Христос Стаикурас заяви, че и консолидираният държавен бюджет, който освен републиканския бюджет включва и бюджетите на регионалните правителства и държавните предприятия, е на път да отчете първичен излишък за годината.

При един първичен излишък - с изключение на лихвените плащания по държавния дълг - има шанс държавният дълг да бъде намален. Но важни предпоставки, за да се случи това, са икономическото развитие като цяло и равнището на разходите за лихви.

Една от основните цели на спасителния план е именно да се намали задушаващият натиск на държавния дълг на Гърция. В момента държавният дълг възлиза на около 180% от брутния вътрешен продукт (БВП) - ниво, което не се счита за приемливо в дългосрочен план от повечето експерти. От друга страна обаче стабилизирането на публичните финанси има ужасна цена: икономиката се свива в продължение на шест години, безработицата възлиза на 27%, а фалитите на компаниите са на рекордно високо ниво.

В своя реч в Солун през уикенда премиерът Андонис Самарас посочи, че първичният излишък може да промени съдбата на страната към по-добро бъдеще. „Малко чудо се случва в Гърция", каза Самарас. „За първи път от години насам ние надминаваме целите си".

След няколко седмици ще започнат и важните разговори с така наречената Тройка кредитори – представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. При това темата на разговорите ще са финансовите нужди за следващите две години. До края на 2015 г. на Гърция ще ѝ липсват около 11 млрд. евро. Германският финансов министър Волфганг Шойбле наскоро призна, че трети спасителен пакет за Гърция не може да бъде избегнат.  

Всичко по темата "Гърция" четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
Това е рецептата - помпаш докато дойде на излишък , после още няколкостотин милиарда за всеки случай и готово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
iivanoff
преди 10 години
Като се стегнат много - ще има "Айше, отпусни гостенина!"Като се отпуснат много - ще има "Хасан, затегни гостенина!" - вече са приети на гости... друг ще им определя музиката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още