IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aтина: Излизаме от рецесията през 2014 г.

Гърция ще постигне ръст на БВП от 0,6% догодина, сочи заложената в проектобюджета прогноза на правителството

16:52 | 07.10.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Aтина: Излизаме от рецесията през 2014 г.

Гърция прогнозира, че ще излезе от продължаващата вече шест години рецесия през 2014 г., отправяйки сигнал към пазарите, че страната може би най-после се е възстановила от кризата.

Изготвената от гръцкото правителство първоначална оценка на икономиката, включена в проектобюджета за 2014 г., прогнозира растеж от 0,6 на сто.

"Ние предвиждаме край на рецесията през 2014 г.", заяви заместник-министърът на финансите Христос Стайкурас. Средиземноморската страна ще представи окончателния си бюджет през ноември, посочва ВВС.

Гръцката икономика се сви с 23% от 2008 г. насам, което наложи необходимостта от спасителни заеми от група международни кредитори, в това число Европейската централна банка (ЕЦБ), Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ).

Общата финансова подкрепа за Атина от 2010 г. насам достига 240 млрд. евро. В замяна на това нейната икономика е строго контролирана от "тройката" кредитори, а правителството е принудено да наложи драстични съкращения, да увеличи данъците, както и да предприеме реформи на пазара на труда.

Преди да бъде ратифициран официално държавният бюджет на Гърция за 2014 г. следва да бъде одобрен от "тройката" кредитори.

Заложените в проектобюджета прогнози отразяват цялостните признаци на оптимизъм, които напоследък се забелязват около гръцката икономика. През това лято туризмът отбеляза значително възстановяване, което доведе до увеличаване на сезонната заетост. Производството също показа някои признаци на растеж, въпреки че продажбите на дребно продължават да спадат, макар и с по-бавен темп.

Въпреки оптимистичните сигнали равнището на безработица достига почти 28%. Опасенията от по-нататъшни съкращения на работни места доведоха до стачки и граждански вълнения, които засилиха допълнително притесненията на анализаторите за икономическото възстановяване.

По думите обаче на Диего Искаро – главен икономист в IHS Global Insight, гръцката икономика ще се свие с между 0,8% и 1% през следващата година.

"Да се ​​очаква растеж на икономиката през следващата година е малко по-оптимистично от необходимото и доста рисковано. Ако икономиката се представи по-зле от очакваното, това ще има вторичен ефект върху данъците и разходите и Атина ще трябва да преразгледа фискалните си цели", добави експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Има тука някаква грешка в годината и аз мисля, че е в първата цифра. Или е 3014-а, или 4014-а. Те, гърците през две - три хиляди години се събуждат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
продадени са вече. описани са винаги да си останат в нея! за да си стоят маймуните мирно го изкарват през няколко месеца УЖ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
rover
преди 10 години
Абе поне да бяха написали "излизаме от рецесията през 2015 година". У нас все такъв времеви хоризонт ни дават. Тепърва ще ядат дървото гърците. Оттук нататък - все назад ще са. За десетилетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още