IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и МВФ прекратиха временно мисията си в Гърция

Международните кредитори обясняват паузата с довършване на техническата част от работата и очакват преговорите да бъдат подновени през следващите седмици

13:14 | 30.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Арестът на лидера на Златна зора Никос Михалолиакос. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Арестът на лидера на Златна зора Никос Михалолиакос. Снимка: Ройтерс

Международните кредитори на Гърция обявиха временно прекъсване на последната си мисия в страната, заявявайки, че са постигнали добър напредък и че очакват скоро преговорите с правителството на страната да бъдат подновени, съобщи Ройтерс.

За паузата в преговорите бе загатнато още в края на първата седмица на работата на инспекторите на Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка в Атина, които трябва да определят размера на евентуален трети спасителен пакет за държавата-членка на еврозоната и какво тя би трябвало до постигне, за да получи средствата.

„За да дадем възможност да бъде довършена техническата работа, политическите обсъждания в Атина ще бъдат отложени и се очаква да бъдат подновени през следващите седмици. Междувременно контактите между служителите и гръцките власти ще продължат“, се посочва в съвместно изявление на ЕС, МВФ и ЕЦБ.

В проверка, която се очаква да продължи най-малко до края на октомври, инспекторите ще оценят развитието на реформите в Гърция и ще нанесат корекции в прогнозите си за растежа и бюджетните показатели.

Двама високопоставени представители на гръцкото министерство на финансите заявиха през тази седмица пред Ройтерс, че двете страни са се споразумели за прогноза, предвиждаща свиване на икономиката през тази година с 4%. Показателят би бил по-добър от очаквания до момента и може да осигури известно пространство за маневри на Атина за постигане на целите по вече договорените два спасителни финансови пакета.

В събота гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас омаловажи риска от политическа нестабилност в страната, след като полицията арестува лидера на крайнодясната партия Златна зора Никос Михалолиакос, двама от нейните депутати и десетки членове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още