IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Люк Кун: Гърция ще има нужда от помощ още веднъж, а може би и два пъти

Не сме приключили с проблемите на Гърция - налице е подобрение, но то е много бавно, смята членът на УС на ЕЦБ и управител на белгийската централна банка

10:51 | 11.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Люк Кун: Гърция ще има нужда от помощ още веднъж, а може би и два пъти

Получаващата вече втори спасителен финансов пакет Гърция ще има нужда от допълнителна помощ най-малко веднъж, а вероятно и два пъти, е заявил членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Люк Кун пред белгийската радиостанция La Premiere, цитиран от Ройтерс.

„Ясно е, че не сме приключили с проблемите на Гърция. Ще трябва да положим още усилия несъмнено още веднъж, а може би и два пъти. Да видим как ще се развият нещата“, каза Кун, който е и управител на белгийската централна банка.

Кредиторите на балканската държава от Европейския съюз, Международния валутен фонд и Европейската централна банка преценяват, че през втората половина на 2014 г. Гърция ще има нужда от още 10-11 млрд. евро извън досега договорените. Няколко правителства на държави-членки на еврозоната обаче не са склонни да увеличат сумата на отпуснатите заеми за Гърция заради негативните обществени нагласи в съответните страни.

„Налице е подобрение, но то е много бавно. Разбира се, икономическата база на Гърция е изключително малка и ще отнеме доста време тя постепенно да бъде приведена в ред“, смята Кун.

„Неизбежно е, но вече не е естествено да се поставя под въпрос цялата постройка“, добави той, визирайки еврозоната, чието бъдеще бе поставено под съмнение, докато финансовите пазари изпробваха желанието на държавите-членки да подпомогнат жертвите на дълговата криза в региона. „Проблемът в началото бе в готовността на останалите страни да помогнат. Той бе разрешен от правителствата, както и от ЕЦБ“, посочва управителят на белгийската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още