IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврогрупата одобри отпускането на 5 млрд. евро за Гърция на два транша

МВФ ще отпусне още 1,8 млрд. евро през август

22:40 | 08.07.13 г. 7
<p>
	Генералният директор на МВФ Кристин Лагард и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Генералният директор на МВФ Кристин Лагард и председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум. Снимка: Ройтерс

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) се споразумя за отпускането на 5 млрд. евро за Гърция на два транша и при условие, че страната ще постигне целите, залегнали в условията по споразумението ѝ с международните кредитори за получаването на втория спасителен финансов пакет, се посочва в съобщение на министрите.

Гърция ще получи транш от 2,5 млрд. евро от Европейския инструмент за финансова стабилност след „пълното реализиране“ на мерките за реформи, включително подобрената събираемост на данъците. Заедно с него по отделна сметка ще бъдат преведени и 1,5 млрд. евро от печалбите на Европейската централна банка и централните банки на държавите-членки на еврозоната (т. нар. евросистема) от притежаваните от тях гръцки държавни облигации.

Вторият транш от 0,5 млрд. евро ще бъде преведен през октомври и е свързан с постигането на целите, съгласувани при договарянето на втория спасителен пакет с международните кредитори – Европейския съюз, Международния валутен фонд и ЕЦБ. Заедно с него ще постъпят още 0,5 млрд. евро от печалбите на ЕЦБ и евросистемата от гръцки държавни облигации.

Според белгийския министър на финансите Кун Хенс, цитиран от DPA, освен тези средства Гърция ще получи транш в размер на 1,8 млрд. долара от МВФ през август. Впоследствие генералният директор на финансовата институция Кристин Лагард, цитирана от ИТАР-ТАСС, потвърди сумата, уточнявайки, че тя ще бъде отпусната след разглеждане на отчета на току що приключилата мисия на „тройката“ в Атина от Борда на управителите на МВФ.

„Въз основа на анализа на този документ ще бъде взето решение за отпускането на Гърция на 1,8 млрд. евро. Няма никаква заплаха за този превод“, подчерта Лагард.

Мисията вече даде положителната си оценка за антикризисните усилия на гръцките власти, подчертавайки, че действията на правителството „като цяло отговарят на исканията на кредиторите“. Въпреки значителния напредък обаче „осъществяването на плана в някои области изостава“, се добавя в документа. Гърция трябва да продължи да изпълнява поетите при преговорите с „тройката“ задължения, по-конкретно в областта на здравеопазването, пазара на труда и реформирането на данъчното законодателство.

Лагард изтъкна също, че МВФ не разглежда възможността за спиране на траншовете за балканската държава, опровергавайки спекулациите в медиите, че това може да се случи заради ниската ефективност на втората спасителна програма за Гърция. „Не става дума за спиране на плащанията. Ние сме партньори в рамките на тази програма и продължаваме да оказваме пълна подкрепа на Гърция“, посочи генералният директор на МВФ.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум също увери, че „няма да има никакви засечки при отпускането на финансирането за Гърция“.

Междувременно президентът на ЕЦБ Марио Драги, цитиран от Интерфакс, заяви, че преди 3 години Гърция е предоставила непълни данни за финансовото си положение. Според Драги гръцките власти по онова време непрекъснато са уверявали представителите на „тройката“, че икономиката е по-силна, отколкото е била на практика.

Признавайки за допуснатите грешки, той напомни, че тогавашната нестабилност на финансовите пазари е предизвикала опасения за прехвърляне на гръцката криза и в други държави от еврозоната, ако бъде преструктуриран гръцкият дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 9 rate down comment 0
krez
преди 10 години
Целта на помощите за Гърция е не да се спасява страната а с средства на страните от еврозоната да се покрият колкото е възможно повече от загубите главно на Германия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Статията е пълна с общи приказки. Вярно, че е необходима обобщена информация, но не е зле да се напишат и конкретните мерки и конкретните последици от тях за гърците. Така ще може да се навлезе в атмосферата на гръцкия живот в момента и картината да бъде по-пълна, вярна и разбираема за нас. Едно е да се напише , че гърците изпитват трудности, друго е - закриват общинска полиция, ще режат още пенсии на военни и полицаи и т.н. Конкретното познание е незаменимо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
rover
преди 10 години
http://***.grreporter.infoИмам роднини в Гърция, а и чета редовно този сайт. Ако не ви мързи, влезте в него и прочетете "Гърция актуализира споразумението с кредиторите" и "Гърция се превърна в ...Германия при износа на автомобили" И ще видите доколко нещата "си идват на мястото".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
rover
преди 10 години
А според мен гърците тепърва ще теглят. Там вече има неизплатени заплати за месеци, проблеми в здравните заведения, в социалната и комуналната сфера.....Реформи на практика почти няма и всяко даване на пари от международните институции е съпроводено с голям натиск от тяхна страна, с ритници и безкрайни пазарлъци, заплахи и отлагания до последните секунди, че и след тях. Нищо не си идва на мястото. И безработицата не намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Виж, тука съм много съгласен с тебе. Нещата в Гърция наистина започват да си идват на мястото. Даже, според мене, нещата в Гърция много скоро ще си дойдат на мястото ОКОНЧАТЕЛНО !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
Vesko94
преди 10 години
Гърците си понесоха наказанието за годините на необмислени харчове. Сега вече нещата почват да си идват на място. Надявам се да са си научили урока. Иначе и за България е полезно Балканите да се развиват икономически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още