IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврозоната и МВФ: Помощта за Гърция е гарантирана при продължаващи реформи

Спасителната програма за страната е осигурена финансово до края на юли 2014 г., заяви говорител на фонда

18:46 | 21.06.13 г.
Еврозоната и МВФ: Помощта за Гърция е гарантирана при продължаващи реформи

Съветът на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа) и Международният валутен фонд обявиха, че Гърция ще продължи да получава следващите траншове от спасителната помощ, докато прокарва програмата за икономически реформи, съобщи Bloomberg.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че европейски експерти заедно с техни колеги от МВФ възнамеряват да приключат последната си проверка по напредъка на Гърция в бюджетните съкращения през юли. Мерките на строги икономии са постоянно условие за новите траншове от спасителната помощ, която е на обща стойност 130 млрд. евро.

„Обсъдихме настоящата ситуация при гръцката програма, както и на финансирането, и още веднъж заключихме, че финансирането е гарантирано за поредна година“, каза Диселблум. „Следващите преводи ще бъдат съгласувани на база на проверката, която ще приключи през юли“, добави той.

Уверението му идва на фона на допълнителните политически усложнения в Гърция вследствие от решението на правителството от 11 юни да затвори националната телевизия, съкращавайки 2 600 души, и да създаде по-малка структура с аналогично предназначение.

Вчера представители на коалицията от лявоориентирани партии Демократична левица, един от двата коалиционни партньора на премиера Андонис Самарас, отхвърлиха предложенията му за преструктуриране на телевизията и днес реши да се оттегли от правителството. По този начин оставащите 2 партии в управляващата коалиция – Нова демокрация на Самарас и ПАСОК – ще разполагат с минимално мнозинство от 153 депутати в 300-членния парламент.

„Напълно уверен съм, че основните политически партии в Гърция знаят какъв е залогът и че ще намерят решение да се обединят и да преодолеят сериозните проблеми“, заяви министърът на финансите на Люксембург Люк Фриден.

Според условията на международните кредитори на страната Гърция трябва да намали броя на държавните служители с 15 000 до края на 2014 г.

„За гръцките власти приоритетът остава бързо осигуряване на резултати по програмата“, заяви Джери Райс, говорител на МВФ ,цитиран в съобщение на финансовата институция. „Ако проверката е готова до края на юли, както се очаква да стане, няма да възникнат проблеми с финансирането, защото програмата е осигурена финансово до края на юли 2014 г.“, добавя той.

Вчера гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас заяви, че правителството на страната трябва да продължи реализирането на плановете си за свиване на служителите в трудовия сектор, за да получи юлския транш от спасителната помощ, който е на стойност 8,1 млрд. евро. По думите му тази сума ще бъде достатъчна, за да поддържа Гърция до началото на 2014 г.

Диселблум отбеляза също, че неуспехът на централните банки от еврозоната в удължаването на срока на погасяване на гръцките облигации, които държат в инвестиционните си портфейли, не представлява спешен проблем за финансирането на правителството в Атина. Според него има няколко решение за решаването на този проблем, но той не уточни какви са те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още