IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво научихме от кризата в Гърция?

Или какви поуки трябва да си вземем от грешките, които южната ни съседка допусна

11:36 | 17.06.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тъмни облаци са надвиснали над кристално чистите морета на Гърция.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тъмни облаци са надвиснали над кристално чистите морета на Гърция. Снимка: Ройтерс

Ако хвърлим дори само един поглед върху Гърция, може да останем с доста ярки впечатления. Това, разбира се, са богатата история на страната, изобилието от археологически находки, сияйните небеса и кристално чистите морета. Но освен това виждаме и нещо друго – необикновения кураж, с който гръцките граждани се справят с икономическата криза.

Бари Ейкънгрийн, професор по икономика в Университета Бъркли в Калифорния и бивш съветник в Международния валутен фонд (МВФ), споделя пред Project Syndicate своята гледна точка за уроците, които трябва да научим от кризата в Гърция.

Освен „Какво научихме?“ обаче си задаваме и редица други въпроси. Например - „Какво трябваше да направят политиците, за да преодолеят финансовата криза?“ В политиката бяха допуснати съществени грешки. Още през 2010 г, когато Гърция изгуби достъпа си до финансовите пазари, беше ясно, че нивата на публичния дълг са неустойчиви. Още тогава държавният дълг на Гърция можеше да бъде преструктуриран.

Ако по най-бързия начин Гърция беше отписала две трети от дълговото си бреме, то нямаше да достигне катастрофалните нива, които има днес. Страната можеше да използва част от лихвените си спестявания, за да рекапитализира банките. Трябваше да свали данъчните ставки, а не да ги повишава. Това щеше да се отрази положително на инвестициите и да вдигне икономиката на крака, ако не за месеци, то, при късмет, поне за година.

Според официалния доклад на МВФ за напредъка на Гърция е трябвало мерките за преструктуриране на дълга да започнат доста по-рано. Но тогава Фондът не мислеше така. Под ръководството на Доминик Строс-Кан тогава влияние имаха Германия и Франция, които яростно се противопоставяха на тази крайна мярка.

Европейската комисия (ЕК) осъди оправданията на МВФ за допусната грешка. Твърде разтревожен за състоянието на френските и немските банки, МВФ твърдеше, че не е сега моментът гръцкият дълг да бъде преструктуриран. Но виждаме какво се случва в действителност.

Това разминаване между ЕК и МВФ не помогна много на гръцкото правителство. След закъснялата преценка е трябвало самостоятелно да вземе решение за преструктурирането на своя дълг.

Разбира се, отново щеше да има риск. Тройката кредитори – МВФ, ЕК и ЕЦБ – можеше да не предоставя помощ на Гърция, ако тя беше поставена под натиск да намали рязко вноса си. За ЕЦБ също щеше да отпадне ангажимента да й дава финансова помощ, ако беше принудила гръцкото правителството да обмисли възможността да напусне еврозоната.

Гръцките лидери можеха да действат изпреварващо и можеха да търсят ускоряване на диалога. Можеха да кажат на европейските си колеги: „Вижте, нямаме друг избор – трябва незабавно да преструктурираме неустойчивия си дълг. Но не искаме да допускаме грешки. Искаме да бъдем част от еврозоната. Готови сме да извършим необходимите реформи. Имаме волята да направим всичко това и не мислите ли, че поради тази причина заслужаваме вашата подкрепа?“

Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
ACA
преди 10 години
За мен извода е, че смелите и решителни действия дават по-благоприятен резултат от нерешителните и половинчатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
vankata89
преди 10 години
bgMan завижда че гърцитге бачкат по - малко и земат 10 пъти повече от него и аз съм им завиждам но не им желая искам и ние да сме като тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
krez
преди 10 години
Най-важното което научихме е че смелите хора дългове не връщат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 10 години
"Какво научихме от кризата в Гърция?"Лично аз научих първо, че ЕС докара само проблеми на повечето си членове - от всякакъв характер, но най-вече - икономически!После научих, че в този съюз всички са равни, но едни са по-равни от други...Гърците научиха и те туй-онуй... напр., че не е безопасно да закриваш американски военни бази, да купуваш руско оръжие и да се заиграваш с руски геостратегически проекти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Ама и ти - нема, нема, па току кажеш на магарето "Чуш!"... :LOL:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 10 години
БВП - е гадно нещо - може да удвои дълга дори той да намалява като сума.Ама това е красотата на самопрецакването .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 3
bgMan
преди 10 години
Това, което се случи в Гърция е поредното 999-то доказателство че социализма превръща хората в търтеи и престъпници. Някои много бързо, други по-бавно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Научихме, че политиците имат права да направят с народа "си" всичко... особенно ако е по плана на "другите сили" над тях и им осигурят пълното си съдействие срещу "лапкане"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още