IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ може да спре плащанията за Гърция

Финансовите министри на Еврозоната ще трябва да намерят допълнително финансиране за Атина, включително да обмислят нова спасителна програма

10:25 | 21.06.13 г. 6
Автор - снимка
Редактор
МВФ може да спре плащанията за Гърция

Международният валутен фонд (МВФ) се готви да спре плащанията по помощта за Гърция до края на следващия месец, освен ако лидерите на еврозоната не намерят начин да запълнят дефицита в размер на 3-4 млрд. евро, който се отваря в спасителната програма, съобщават представители на фонда, цитирани от FT.

Дефицитът се формира, след като централните банки в еврозоната отказаха да понесат загуби от инвестициите си в гръцки облигации, както и да предоставят на Атина печалбите си от лихвите по дълговите книжа. Допълнителен ефект оказва и приватизационният план, който Атина прие и който сериозно изостава от графика.

Според правилата на МВФ правителствата трябва да разполагат с финансови средства, достатъчни за 12 месеца, за да получават плащания от институцията по спасителна програма. Формираният дефицит обаче скъсява този период.

Още в началото на тази година фондът предупреди, че може да се стигне до спиране на плащанията за Гърция. Тогава той поиска от кредиторите на страната да съберат още 9,6 млрд. евро за Атина, както и да вземат окончателно решение за допълнителните средства до края на тази година.

Късно снощи председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум разговаря с гръцкия финансов министър Янис Стурнарас и го призова да ускори преговорите с “тройката” международни кредитори, за да се избегне нова криза заради отлагане на плащанията към страната.

Бърза сделка с Атина ще позволи на МВФ да освободи следващия транш от помощта за страната, подчертава изданието.

Финализирането на споразумението за следващото плащане обаче е забулено в съмнения, тъй като решението на министър-председателя Андонис Самарас да спре държавните радио и телевизия силно разклати позициите му.

Според FT обаче дори и МВФ да освободи транша за Гърция през юли, проблемът с плащанията ще остане и ще се отложи за следващия период, в който фондът ще трябва да освобождава средства за страната.

“Дефицитът ще принуди финансовите министри на държавите от еврозоната да обсъдят други източници на финансиране, включително възможността за нова спасителна програма до края на годината”, коментира пред изданието длъжностно лице, пожелало анонимност.

Алтернативно краткосрочно решение за Атина би било забавянето на държавните просрочия, но това би възпрепятствало възстановяването. Гърция би могла да засили и емисиите краткосрочен дълг, но това пък не се одобрява от кредиторите.

В последните месеци МВФ втвърди позициите по гръцките проблеми, макар и да призна за грешки в спасителната програма за страната. Фондът остро разкритикува еврозоната и я обвини в неизпълнение на задълженията й заради забавянето при одобрението на преструктурирането на гръцкия дълг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 2
vankata89
преди 10 години
Гърция и да фалира пак гърците ще са по - добре от нас на пук на българите :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
hagan
преди 10 години
нали уж бяха преминали трапанали се бяха оправили пак лъжи пак просии никакви пари повече да фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Едни дългове се заменят с други ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Даването и папкането продължава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
krez
преди 10 години
Колкото изсмучи Гърция до фалита, все и е кяр. Дали има още разумен човек който да вярва че Гърция ще си върне дълговете?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още