IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тройката и Гърция постигнаха напредък по най-спорната тема

Схемата за трудова мобилност предвижда пренасочване или съкращаване на 12 500 държавни служители

15:00 | 07.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Тройката и Гърция постигнаха напредък по най-спорната тема

Гръцкото правителство и тройката кредитори постигнаха компромис относно реформата в публичния сектор. Властите в Атина проведоха трудни едноседмични преговори за това по какъв начин да бъдат съкратени хиляди държавни служители. Постигането на компромис ще бъде решаващо за това дали финансовите министри от еврозоната, които се събират утре в Брюксел, ще отпуснат на южната ни съседка следващия спасителен транш от 8,1 милиарда евро, предава Bulgaria on Air, позовавайки се на Ройтерс.

Компромисът е постигнат след като тройката-инспектори е приела плана на министъра на административната реформа Кирякос Мицотакис за така наречената схема за трудова мобилност, която включва 12 500 държавни служители. Съгласно схемата те трябваше да бъдат пренасочени към нови позиции или да бъдат съкратени след 12-месечен период.

Мицотакис се е съгласил на намаляване на този период на осем месеца в замяна на отсрочката до края на септември да определи кои точно служители от държавния сектор ще бъдат преместени на други позиции. Първоначалният срок беше края на юни.

По непотвърдени данни 5000 от онези, които ще бъдат включени в програмата, ще бъдат служители от местната власт, като охранители на училища и чистачи. Към тях ще се прибавят и 3500 общински полицаи, които ще преминат през оценяване и на всеки един, който ще бъде прехвърлен към основните полицейски сили, трима ще бъдат съкращавани. Други 2000 служители ще дойдат от сектора на образованието. 



При приключване на преструктурирането на министерствата в схемата ще влязат и техни служители. Планът беше посрещнат с тревога от синдиката, представляващ служителите от местната власт, който организира протест срещу решението. Синдикалистите съобщиха, че ще организират ефективна стачка в понеделник, в която ще се включат и членове на синдиката на държавните работници АДЕДИ.

Правителството и тройката – кредитори освен това са постигнали и  споразумение за предполагаемата дупка от 2 милиарда евро в бюджета за тази и следващата година. Атина заяви, че ще намали свръхразходите на националната здравноосигурителна компания като накара частните клиники, които работят с държавни организации, да приемат намаление на плащанията. По непотвърдени данни тройката е договорила и сезонно съкращаване на ДДС за хранителния сектор от 23 на 13% в замяна на увеличаването на данъка на луксозните стоки.

По непотвърдени данни, правителството и тройката са се споразумели и да ревизират тазгодишните цели за приватизацията след провала на продажбата на газовата компания DEPA. Заложената цел вече ще бъде 1,6 милиарда евро, а не 2,6, както беше досега. Продажбата на DEPA, която се очаква да донесе около 1 милиард евро в държавната хазна, сега е пренасочена за първата половина на 2014-а година.

Докладът на Тройката за напредъка на реформите в Гърция трябва да бъде представен на еврогрупата в понеделник. Положителните констатации в него са най-важната предпоставка за изплащането на следващия транш от 8,1 млрд. евро. 

Всичко за проблемите на Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още