IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И приватизацията на гръцката лотария е пред провал

Потенциалните купувачи на ОРАР извиват ръцете на приватизационната агенция за промени по ключови условия

09:55 | 28.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Раздържавяването на държавната компания за хазартни игри е пред провал. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Раздържавяването на държавната компания за хазартни игри е пред провал. Снимка: Ройтерс

Гърция се бори да избегне провал на втора голяма приватизационна сделка – тази за ОРАР, на фона на заплахите и натиска от страна на участниците за промени по ключовите условия, пише CNBC.

Проблемите във връзка с раздържавяването на държавната компания за хазартни игри може да доведат и до засилване на напрежението между Атина и международните ѝ кредитори, които се опасяват, че забавянето на приватизацията ще наложи приемането на допълнителни мерки за съкращаване на разходите.

Единият от участниците и сочен за най-вероятен купувач - Emma Delta, консорциум, воден от гръцкия петролен магнат Димитрис Мелисанидис, направи оферта само за 33% от ОРАР. Според документи, с които FT разполага обаче, консорциумът иска да се откаже и от два ключови елемента на сделката – тригодишният договор с Intralot – технологичният доставчик на компанията, на стойност 110 млн. евро, както и 12-годишната концесия за гръцката държавна лотария в замяна на 190 млн. евро авансово плащане и 50 млн. евро годишно.

Провеждането на държавната лотария беше възложено през миналата година на консорциум, воден от ОРАР, Intralot и американската Scientific Games – най-големият доставчик на лотариен софтуер в света. Все още обаче договор не е подписан.

Гръцката агенция по приватизация междувременно отхвърли оплакванията на Emma Delta, въпреки заплахите на компанията да оттегли офертата си и да предприеме правни действия, ако исканията й не бъдат изпълнени.

Изпълнителният директор на гръцката държавна хазартна компания Костан Луропулос се оплаква в мейл, с който също FT разполага, че се чувства притиснат от Мелисанидис, с когото са провели поредица телефонни разговори. “Той ме обиди, както направи и в много предишни случаи. Заплаши ме, че ако подпиша (договорите с Intralot и за лотарията – бел. ред.), ще ми вземе главата”, пише Луропулос.

Миналия месец агенцията по приватизация в Гърция не успя да продаде държавния газов доставчик Depa, след като Газпром неочаквано се оттегли от процедурата. Ако продажбата на ОРАР се провали, вероятно ще се стигне до замяна на гръцките мениджъри по приватизацията с такива, назначени от кредиторите, за да се изпълнят целите на приватизационната програма до 2016 г. Приходните цели вече на два пъти бяха коригирани, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе да ги лишават от всичко в името на спасителните "без пари" , че да имат нужда после от повече заеми! Айде, че после РиФОРМИ ги уЧАКВАТ ГуЛЕМИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още