IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се отказа от покупката на DEPA заради липса на гаранции за финансите ѝ

За гръцките медии причините са в опит на правителството да обвърже стойността на сделката с бъдещите цени на газа или несъгласие на ЕК

18:59 | 10.06.13 г. 5
Газпром се отказа от покупката на DEPA заради липса на гаранции за финансите ѝ

Руският холдинг Газпром се отказа от участие в конкурса за закупуване на гръцката газова компания DEPA и от подаването на обвързваща оферта заради новите искания на правителството на Гърция за цените на газа и във връзка с позицията на Европейския съюз, съобщиха гръцки медии, цитирани от РИА Новости.

Икономическият уебсайт Capital.gr обяви, позовавайки се на свои източници, че от гръцкото правителство са се опитали да обвържат нивото на стойността на предложението с цените, на които Газпром ще продава газа в Гърция. От правителството са посочили, че руската компания продава газ на Гърция на цена с 30% над средната за Европа, добавят от гръцкото издание.

От Proto Thema на своя ред съобщават, че „червеният картон“ на руската компания е бил показан от Европа. Според източник на изданието в събота високопоставен представител на ЕС е предупредил гръцкото правителство, че Европейската комисия по конкурентоспособността ще блокира придобиването на DEPA и DESFA от руските компании Газпром и Синтез.

Отношението на Европейската комисия от самото начало е било единствената неизвестна за приключването на продажбата на DEPA на руската компания. Научавайки, че комисията по конкурентоспособност ще възрази срещу продажбата на DEPA и DESFA, руснаците са решили дори да не представят обвързваща оферта за придобиването на двете компании, пише в съобщението на Proto Thema.

От изданието уточняват, че отказът на руските компании да представят обвързващи предложения е бил потвърден официално днес по обед.

Единственото предложение за DESFA е внесено от азърбайджанската компания Socar, която се надява по Трансадриатическия тръбопровод да доставя продуктите си на европейския пазар. Гръцки компании също не са подали обвързващи оферти.

От Capital.gr отбелязват, че гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас ще обсъди днес с премиера на страната Андонис Самарас развитието на ситуацията. Заради липсата на сделка за DEPA в държавната приватизационна програма се очертава дупка на стойност почти 1 млрд. евро и правителството или трябва да внесе корекции в нея, или да потърси допълнителни източници на средства за покриването на свиващите се приходи.

Междувременно говорителят на руския холдинг Сергей Куприянов съобщи, че от компанията са решили да не подават заявка за участие в приватизирането на DEPA заради липсата на гаранции, че финансовото ѝ състояние няма да се влоши.

„Газпром реши да не подава заявка за участие в приватизирането на компанията DEPA. Не получихме достатъчно гаранции, че финансовото ѝ положение няма да се влоши към момента на приключване на сделката“, каза Куприянов, уточнявайки, че процедурите по съгласуването и оформянето на покупката на DEPA след приключване на приватизационния търг могат да отнемат около година.

„Компанията вече изпитва сериозни проблеми с неиздължаване на потребители, предстои ѝ преструктуриране за отделянето на подразделението ѝ DESFA, на участниците в търга не са предоставени гаранции за това, че режимът на държавно регулиране няма да бъде влошен. Всичко това създава значителни рискове, влияещи върху цената на компанията, а цената по сделката се предлага да бъде фиксирана веднага, без отчитането на тези фактори. В тази връзка бе решено да не се подава заявка за DEPA“, аргументира той позицията на Газпром.

Според съгласуваната с кредиторите от ЕС и Международния валутен фонд приватизационна програма Гърция планираше да продаде целия държавен пакет с акции в DEPA в размер на 65%, като останалите 35% трябваше да бъдат продадени от Hellenic Petroleum. В оператора на газопреносната система DESFA, която е подразделение на DEPA, държавата трябваше да запази дял от 34%.

DEPA доставя природен газ на големи клиенти, а притежава и дял от 51% в компании за продажби на дребно и доставки на газ за малкия и средния бизнес и частните клиенти. Тя участва и в газопровода „Южен поток“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
azaza
преди 10 години
1-2 милиарда не изглеждат чак толкова скъпо. Може да звучи леко наивно, но вместо Белене, не е ли по-добре да изтеглим заем да купим компаниите и да построим LNG терминал около Александруполис. Около Атина вече работи един (Ревитуса), който може би е част от компаниите. Украйна също иска да купува втечнен газ, но ги спира тесния Босфор. Сигурно също биха се включили в инвестицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
В живота пропуснати ползи няма! вСИЧКО Е ИЗМАМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 10 години
Руските номера вървят само в България и Беларус.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
v_tin
преди 10 години
Ne знам дали прочете че руснаците продават с 30% по високо отколкото в Европа. Мисля че трябва да правим като поляците- да купуваме газ от германия, но пък от транзита може да не излизат сметките
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
ACA
преди 10 години
Това е една добра новина за България. В противен случай се оказвахме в пълна обсада. Живот и здраве, догодина правителството на Орешарски като подаде оставка, ще може да се построи връзка с Гърция и ще се проправи път към газова независимост. С търпение всичко се постига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още