IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция с амбиции да се превърне в Елдорадо за инвеститорите

Правителството се бори с психологическите бариери пред потенциалните инвеститори, като изтъква предимствата си

09:30 | 18.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция с амбиции да се превърне в Елдорадо за инвеститорите

“Гърция може да се превърне в Елдорадо за инвеститорите, защото се движи решително, за да продаде инфраструктурните държавни активи”, коментира новият директор на агенцията по приватизацията в страната Такис Атанасополус, цитиран от FT.

Атанасопулос очаква продажбата на държавния газов доставчик DEPA и дъщерната му компания за дистрибуция DESFA да спомогнат за изпълнението на целта за приходите от приватизация. За двете компании ще продължат да се състезават 14 големи корпорации, сред които са Газпром, Mitsui, Eni и други. От тях до крайната фаза ще достигнат 4-5, а сделката ще се сключи в началото на 2013 г.

Той освен това е уверен, че продажбата на държавните газови компании ще може да започне в началото на следващата година. Това по думите му ще отвори пътя “на поредица от инфраструктурни сделки, което ще създаде хиляди работни места и ще се насърчи икономическото възстановяване”.

“Ако се провалим с приватизацията, можем да очакваме само остри критики. Министър-председателят и европейските ни партньори настояват процесът да се придвижи”, допълни Такис Атанасопулос.

“Ако можем да променим психологическите нагласи, Гърция може да се превърне в Елдорадо за инвеститорите. Нашето предимство е, че нито един икономически сектор не е пренаситен”, каза още той.

Изданието припомня, че през миналата година Гърция се ангажира да повиши приходите от приватизация до 50 млрд. евро през следващите 10 години като част от средносрочната програма за реформи, договорена с международните кредитори на страната.

Досега обаче постъпленията от продажба на активи бяха скромни, а и приватизацията се сблъска с неодобрението на политическата опозиция, синдикатите и държавните служители. Това доведе и до оставката на предишните директори на агенцията по приватизация и приватизационния фонд, в който са апортирани всички имоти, предложени за раздържавяване.

Заради рекордната безработица в южната ни съседка ангажиментите на бъдещите инвеститори в държавни активи за създаване на работни места стават все по-важни. Министерството на финансите в Атина вече обяви, че цели да привлече 3 евро инвестиции на всяко евро, което е дошло в хазната като приход от приватизация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още