IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция ускорява приватизацията на държавните газови компании

Кандидат-купувачите трябва да подадат обвързващи оферти за газовата компания DEPA и оператора на газопреносната мрежа DESPA до края на септември

15:42 | 07.08.12 г.
Гърция ускорява приватизацията на държавните газови компании

Гърция очаква обвързващи оферти от кандидат-купувачите на държавната газова компания и оператора на газопреносната мрежа до края на септември и се надява да приключи продажбата им до края на тази есен, съобщи онлайн изданието euractiv.com, като се позова на информация на Ройтерс.

На среща между политическите лидери в страната и министъра на финансите Янис Стурнарас е взето решение приоритетно да бъдат приватизирани държавната лотарийна компания ОРАР, запустялото международно летище край Атина, някои обществени сгради в гръцката столица, както и апетитни имоти на островите Родос и Корфу.

"Това, към което се стреми правителството с приватизационните сделки, е не само да генерира приходи, а и да промени ролята на държавата в икономиката", коментира източник на агенцията, пожелал анонимност.

Същият източник е посочил, че към газовата компания DEPA и оператора DESFA интерес са проявили руски, италиански, американски и френски купувачи.

Около 90% от гръцките активи, предназначени за приватизация, са държавни земи и инфраструктура, отбелязва euractiv.com. В момента тече процедурата по отдаването на концесия на пристанищата в страната, включително тези в Пирея и Солун.

В началото на този месец гръцкото правителство съобщи, че е продало 4 самолета Airbus A340-300, които принадлежаха на фалиралия превозвач Olympic Airways. Купувач е Apollo Aviations Group, които са платили 40,4 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още