IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкото правителство планира да ускори приватизацията

Кабинетът обаче се изправя пред сериозни бюрократични спънки, които трябва да реши максимално бързо

10:05 | 04.07.12 г.
Гръцкото правителство планира да ускори приватизацията

Правителството в Гърция планира да ускори приватизацията и другите структурни реформи, за да убеди международните кредитори, че има сериозни намерения да реформира икономиката на страната, пише FT, като се позовава на представител на гръцкото финансово министерство, пожелал анонимност.

Кабинетът в Атина ще започне от шестте планирани продажби, които бяха замразени през последните месеци заради провеждането на повторни избори в страната. Сред тях е и приватизацията на електрическата компания РРС, както и на жп оператора TRAINOSE, който трябва да бъде продаден до началото на 2013 г.

Към приоритетните за раздържавяване активи ще бъдат добавени също така държавната железопътна компания и Земеделската банка, пояснява източника на изданието.

Ръководителят на агенцията по приватизация в Гърция Костас Митропулос обаче предупреди, че Атина е изправена пред сериозни предизвикателства при рестартирането на продажбата на държавните активи.

В момента агенцията управлява 23 проекта, предвидени за раздържавяване, но среща трудности да изпълни заложените цели за приходи от приватизация. Към днешна дата агенцията е набрала от приватизация само 1,8 млрд. евро и е спорно дали ще постигне целта си за 2012 г. - 3 млрд. евро.

Митропулос очерта няколко пречки пред нормалното рестартиране на приватизационната програма, сред които напускането на ръководителя на приватизационния фонд, опасенията на инвеститорите за дългосрочната политическа стабилност на Гърция, както и текущите правни спорове и проблеми, с които се сблъскват инвеститорите при финансирането на някои от проектите.

Митропулос изрази съмнение, че новото гръцко правителство ще бъде в състояние да излезе с бързи законодателни поправки и да промени задушаващите бюрократични процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още