IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на гръцкия приватизационен фонд подаде оставка

Новото коалиционно правителство подава разнопосочни сигнали на потенциалните инвеститори относно приватизационната програма на страната

12:22 | 27.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Шефът на гръцкия приватизационен фонд подаде оставка

Ръководителят на гръцкия приватизационен фонд Янис Кукиадис е подал оставка, съобщи електронното издание ekathimerini.com.

Кукиадис е депозирал оставката си пред финансовия министър от преходното правителство Йоргос Заниас, като е посочил в мотивите си, че напуска по лични причини.

Анонимни запознати източници разкриват пред изданието, че други членове на гръцкия държавен приватизационен фонд също са готови да се оттеглят.

Новото коалиционно правителство на Гърция принципно подкрепи приватизацията, макар и да изрази резерви за продажбата на стратегически активи.

Процесът по приватизация в южната ни съседка беше замразен след изборите от 6 май заради липсата на постоянно правителство. В момента, въпреки че беше съставен кабинет, страната е без постоянен финансов министър, който да „размрази“ стратегията и графика за приватизацията и това е малко вероятно да се промени скоро, коментира изданието.

Политическите лидери на партиите от тристранната коалиция в Гърция изразиха преди дни резервите си за начина, по който ще се осъществява приватизационната програма. Те се опасяват, че текстовете, които регламентират дългосрочните концесии на стратегическите активи и запазването на държавната собственост, може да блокират раздържавяването на оператора на газопреносната мрежа, на електропреносните мрежи, както и ВиК компанията, която действа в Атина.

Разнопосочни сигнали за приватизацията подават и ресорните министри в кабинета на Андонис Самарас. Зам.-министърът на културата Янис Йоанидис например изрази мнение, че държавната хазартна компания OPAP не бива да бъде раздържавявана, тъй като е източник на сериозни постъпления за хазната.

Йоанидис е склонен да се съгласи с продажбата на ОРАР, но при условие, че бъдещият купувач плати не по-малко от 5-7 млрд. евро за държавния дял.

Подобни изказвания, както и оставката на шефа на приватизационния фонд, водят до объркване на потенциалните инвеститори, посочва изданието.

Очаква се инспекторите на международните кредитори да окажат натиск върху правителството да се стартира приватизацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Ако приватизацията блокира нещата ще се развият много бързо. То друго не се и очаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още