IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Фектер: Гърция трябва да ускори приватизацията

И австрийският министър не изключва предоговаряне на част от спораузмението

21:33 | 19.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Австрийският финансов министър Мария Фектер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Австрийският финансов министър Мария Фектер. Снимка: Ройтерс

Известният с  непремерените си коментари австрийски финансов министър Мария Фектер внесе нова порция напрежение върху Гърция, след като настоя за  ускоряване на приватизацията в страната, предаде Bloomberg.

„Винаги сме критикували това, че нищо не се случва по отношение на приватизацията", каза Фектер пред журналисти. „Повече приватизация ще създаде повече динамика и конкуренция, чужди инвеститори ще дойдат в страната – това трябва да бъде ускорено“, твърди тя.

Австрийският министър изрази и надеждата си, че до края на вторник Гърция ще има стабилно правителство и че министрите на финансите ще решат още тази седмица за изпращане на т.нар. Тройка (съвместен екип на Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) в Атина.

Фектер обаче не изключва възможността за гъвкавост по отношение на това кога да бъдат изпълнявани отделните части от споразумението за спасителния пакет. „Промени в споразумението биха били адаптация от прагматично естество", смята тя.

По-рано днес висш служител на Европейския съюз заяви, че условията на спасителния пакет за Гърция ще бъдат предоговорени заради влошаването на икономическите условия, които „правят старото споразумение илюзия". Пожелалият анонимност източник обясни, че целите на сделката се запазват непроменени – намаляване на дълга на Гърция и реформа на икономиката на страната, така че да бъде конкурентоспособна. Въпреки това може да има дискусия за това как и кога ще бъдат постигнати тези цели.

Австрийският министър разгневи председателя на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер през март заради устрема си да съобщи пред медиите за споразумението за увеличаване на защитната финансова стена на еврозоната, преди той да направи официалното изявление, а впоследствие му се извини. А когато американският министър на финансите Тимъти Гайтнър бе поканен на срещата на финансовите министри на еврозоната в Полша през миналата година, за да се застъпи за по-силни спасителни фондове, Фектер безцеремонно заяви, че Вашингтон първо трябва да се погрижи за своята финансова каша.

По-късно Фектер отхвърли като „глупости“ идеите на новия френски президент Франсоа Оланд за разрешаване на дълговата криза в еврозоната и подчерта необходимостта от финансова дисциплина. 

Само преди седмица Мария Фектер заяви, че Италия също може да има нужда от спасителна финансова помощ заради високите разходи за заемане на средства от пазарите, предизвиквайки яростна реакция от страна на италианския премиер Марио Монти. Според Монти забележките ѝ са „напълно неуместни“ за министър на финансите от страна-членка на Европейския съюз, а длъжностни лица от еврозоната изтъкнаха, че няма никаква полза от коментарите ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още