IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успее ли приватизацията в задлъжнелите държави от еврозоната?

Интересът на инвеститорите ще се привлече с по-ниски цени и по-прозрачни приватизационни програми, смятат експерти

14:38 | 20.04.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Ще успее ли приватизацията в задлъжнелите държави от еврозоната?

Задлъжнелите държави от еврозоната, които разчитат на продажбата на държавна собственост за набирането на допълнителни средства, ще трябва да намалят цените и да подготвят по-прозрачни приватизационни програми, пише Ройтерс.

През миналата година европейските правителства са удвоили продажбите на недвижими имоти до 2,3 млрд. евро. Резултатите от проучване на CBRE обаче показват, че по-силно присъствие на пазара са имали сравнително стабилните икономики, каквито са Германия и Великобритания.

Швеция е била първенец по продадени имоти през миналата година, следвана от Германия, която се е отървала най-вече от държавни жилищни имоти.

Гърция, Португалия, Испания, Италия и Ирландия, петте държави, които са най-изтощени от дълговата криза, са реализирали общо под 1% от сумата, посочва Ричард Холбъртън, директор на отдела за проучвания в консултантската компания.

По думите му в някои случаи понижението на цените би помогнало, но в други е необходимо цялостно преразглеждане на приватизационната стратегия.

Гърция цели да набере 50 млрд. евро от приватизация и продажба на недвижими имоти до 2015 г. Миналата година страната създаде специален фонд - Hellenic Republic Asset Development Fund, в който бяха включени 70 хил. имота за приватизация, включително цели публични сгради и парцели по крайбрежието.

„Те нямат никакъв шанс да изпълнят тази цел“, коментира Дейвид Паркър, професор по икономика в Cranfield University, който е бил и съветник на гръцкото правителство по приватизацията.

„Съществува вероятност гърците да свалят цените, ако се отчаят, че не се намират купувачи“, допълни той.
Според CBRE липсата на прозрачност по отношение на собствеността е основният фактор, който е отблъснал потенциалните купувачи на гръцките имоти, обявени за приватизация.

Подобен проблем има и в Испания, където и централната, и местните власти са организирали редица търгове.
Изпълнителният директор на Axa Real Estate Пиер Вакие предупреждава също така, че цените на испанските имоти, обявени за приватизация, са твърде високи.

Италия също си поставя амбициозна цел – да набере 20-30 млрд. евро от приватизация на затвори, театри и други сгради публична собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Изумително!Да си на власт - предполага се волеви, умен, силен - и да не си направиш сметката кога да продаваш и я докарваш до продажби в неадекватен момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още