IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром се състезава с 4 компании за гръцката DEPA

Големите европейски компании са се отказали от приватизационната процедура заради високия риск от инвестициите в Гърция

12:23 | 06.11.12 г.
Газпром се състезава с 4 компании за гръцката DEPA

Пет компании са проявили интерес да участват в конкурса за приватизацията на гръцката газова компания DEPA, предаде БТА, като се позова на публикация в гръцкия в. „Имерисия“.

Кандидатите са руските Газпром и Синтез, азербайджанската SOCAR (State Oil Company of Azerbaijan Republic), израелската Israel corp. и един гръцки консорциум.

Изданието припомня, че първоначален интерес към приватизацията на DEPA проявиха 17 кандидата, сред които италианската компания ENI и френската EDF. Повечето от тях обаче са се отказали заради нестабилното икономическо състояние на Гърция и високия риск от иннвестициите в страната.

Процедурата по приватизацията на DEPA е една от най-напредналите в южната ни съседка. Още в началото на август правителството в Атина реши да ускори продажбата на компанията, както и на държавната лотарийна компания ОРАР, запустялото международно летище край Атина, някои обществени сгради в гръцката столица, както и апетитни имоти на островите Родос и Корфу.

Очаква се сделката за DEPA да бъде финализирана в началото на следващата година, пише Ройтерс.

Държавата продава и дела си в газовия оператор DESFA, който е дъщерна компания на DEPA.

И петимата кандидати са заявили интерес към оператора.

Още преди няколко месеца се появиха спекулации, че сигурен купувач на държавните газови компании в Гърция е руският гигант Газпром. Ако се стигне до сделка обаче, със сигурност това ще предизвика разследване на антимонополните органи на Европейския съюз заради процедурата, която европейските власти предприеха срещу Газпром във връзка с господстващото положение на компанията на газовия пазар в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още