IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром предлага 1,9 млрд. евро за гръцката държавна газова компания

Офертата предизвиква геополитическите опасения на Вашингтон, докато ЕС е заинтересован повече от финансовия аспект на приватизацията

10:15 | 21.01.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Газпром предлага 1,9 млрд. евро за гръцката държавна газова компания

Руският монополист Газпром е предложил за гръцката държавна газова компания DEPA 1,9 млрд. евро, с което е предизвикал недоволството на САЩ, съобщава уебсайтът на гръцкия вестник Imerisia, цитиран от РИА Новости.

Газпром е един от 5-те кандидати за приватизиране на гръцката компания заедно с руската Негуснефт, два гръцки холдинга и азербайджанската държавна компания Socar.

„Вашингтон не скрива тревогата си от перспективата за преминаване на DEPA под руски контрол. Руснаците вдигнаха летвата много високо, говорейки за суми от порядъка на 1,9 млрд. евро, което подчертава сериозният им геополитически интерес“, пише Imerisia. Според източниците на изданието сумата, предложена от Газпром за закупуването на DEPA, надхвърля сериозно предложенията на останалите потенциални инвеститори.

Покупката на DEPA осигурява на Газпром контрол върху гръцкия пазар и пряк излаз на европейския пазар. Но за да се вмести в европейските правила, според които компаниите-производители и доставчици не могат да контролират национални мрежи и тръбопроводи, Газпром се отказа от заявка за покупката на дъщерната структура на DEPA – оператора на газотранспортната мрежа DESFA, припомня гръцкото издание.

„Вашингтон е съобщил на гръцкото правителство, че изборът на инвеститор за DEPA не трябва да прави страната енергиен „заложник“ и по този начин ясно посочва Газпром, който вече покрива над 80% от потребностите от газ на гръцкия пазар“, отбелязва изданието.

По негова информация кредиторите на Гърция от Европейския съюз са заинтересовани повече от максимално печелившата продажба на DEPA. Същите са критериите и на гръцката агенция за приватизация, макар министерството на енергетиката на страната да не изключва и други изисквания към потенциалните инвеститори, уточняват от Imerisia.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 11 години
Драги ми смехурко LuckyYou, американците купиха тецовете само, че не от държавата а от частни инвеститори. Едната беше 3С-българска офшорка, а другата мисля, че от ЕНЕЛ. Само българи и италианци могат да си издействат добри договори(познай как). Американците ги купиха години след приватизацията и са платтили на собственика и за договорите. Ама сега нали са американци, а ние си ги мразим ще лаем. Виж ако беше " Лукойл"-хвала за "евтиния" бензин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
LuckyYou
преди 11 години
Значи американците като купуват тецове на безценица няма проблем, ама Русия ако иска да придобива изведнъж сме разтревожени. Майко ви мръсну фашистичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
Батко Пешо
преди 11 години
Ей тия от Вашингтон няма да спрат да си врат носовете навсякъде.Ми като са се разтревожили да извадят три милиарда и да купуват те.Еб*ти наглеците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още