IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция подкрепи Газпром в надпреварата за DEPA

Гръцката приватизационна агенция се е съгласила на някои отстъпки, за които руският газов гигант лобираше усилено

10:53 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гърция подкрепи Газпром в надпреварата за DEPA

Гърция се е съгласила да промени някои условия по планираната приватизация на националната газова компания DEPA, които отварят пътя на руския енергиен гигант Газпром да я купи, съобщи за Ройтерс представител на гръцката приватизационна агенция, пожелал анонимност.

Агенцията е занижила изискванията си за размера на депозита, който кандидат-купувачите на газовата компания трябва да внесат като гаранция преди регулаторните органи да одобрят сделката, пояснява информационната агенция.

„Депозитът е намален наполовина до 10 на сто от цената на компанията“, съобщава източникът на медията.

Приватизационната агенция на Гърция се е съгласила също така да компенсира бъдещия купувач на DEPA, ако той не успее да събере просрочените сметки на засегнатите от кризата клиенти. „Ще бъдат гарантирани до 180 млн. евро от просрочените задължения, ако те не бъдат уредени до края на 2015 г.“, уточнява източникът на агенцията.

Отпуснат е и допълнителен срок – до 29 май, за подаването на обвързващите оферти.

Газпром сериозно лобираше пред Атина за тези отстъпки, като настояваше, че е единственият сериозен кандидат за DEPA. Същевременно Гърция отчаяно се нуждае от тази сделка, за да изпълни заложените в спасителната програма цели за приходи от приватизация, тъй като процесът по раздържавяването се забави много.

Миналата година Газпром отправи предварителна оферта в размер на 900 млн. евро за DEPA, въпреки че печалбата на компанията остана без промяна заради рецесията.

Напоследък обаче се засилиха опасенията, че Европейският съюз (ЕС), който се опитва да се откопчи от влиянието на Газпром върху енергийния пазар, може да блокира сделката или поне да наложи по-тежки условия за осъществяването й. Руският газов гигант се е застраховал и срещу тази опция – гръцката приватизационна агенция е поела ангажимент, че компанията няма да изгуби депозита си в случай, че европейския регулатор блокира приватизацията.

Единственият конкурент на Газпром за DEPA е M&M Gas – джойнт венчър между гръцките енергийни компании Motor Oil и Mytilineos. Компанията обаче е подала значително по-ниска първоначална оферта – 550 млн. евро, а освен това самите компании са длъжници на DEPA, както и нейни конкуренти на гръцкия пазар, посочва информационната агенция.

Руската Sintez, контролирана от Леонид Лебедев, се очаква да се включи в надпреварата за оператора на газовата инфраструктура DESFA. Неин конкурент ще бъде азербайджанската държавна газова компания SOCAR, а вероятно оферта ще подаде и гръцко-чешкият консорциум PPF/Terna.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още