IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пирита Сорса: Фискалните регулации в Гърция може би бяха прекалено драстични

Бизнесът в страната не успя бързо да създаде правила за подобряване на конкурентоспособността, посочва икономистът

21:26 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пирита Сорса: Фискалните регулации в Гърция може би бяха прекалено драстични

Икономистът Пирита Сорсa, бивш ръководител на постоянното представителство на МВФ у нас, коментира пред Bulgaria On Air кризата в Гърция и Кипър.

- Как бихте коментирали изявлението на Международния валутен фонд, а именно че мерките спрямо Гърция са прекалено строги?

Аз мисля, че влиянието на растежа в програмата там беше силно подценено от всички. Така че може би фискалните регулации бяха прекалено драстични. Същевременно може би е трябвало да се осигури по-добър баланс между структурните реформи и фискалните регулации. Впоследствие е лесно да се определят слабостите, но в началото на тази програма Гърция беше в много трудна ситуация.

Друго нещо, на което трябва да се наблегне, е банковият сектор. Той трябва също да започне да работи за растежа. В момента лошите кредити са много – около 25% от всички, и може би трябва да се положат усилия и в тази посока.

- Възможно ли е Гърция да стигне до фалит?

Аз мисля, че те са предприели доста мерки и полагат усилия с цел растеж. Голям талант е да знаеш как да го постигнеш и се надявам с мерките, които са взели, да обърнат посоката си на развитие и да вървят уверено нагоре.

- Как коментирате кризата в Кипър и какво би могло да се направи с цел да се намалят щетите от кризата там?

Ами, шокът там беше голям и е важно да се обърне внимание върху създаването на нови работни места, да се работи за откриване и инвестиране в нови ниши на пазара. По този начин безработицата няма да се увеличава и хората ще могат да намерят нови работни места.

За да се създаде такова влияние, трябва да се направят някои структурни реформи, трябва да се либерализират много от пазарите на стоки, както и пазарът на труда да стане по-гъвкав, така че хората да могат да се пренасочват към друг вид работа. Всичко това е близко до реформите, направени в Гърция, с цел постигане на растеж.

- Какви мерки трябва да вземат правителствата, както и бизнеса, с цел да намалят щетите от кризата и сами да контролират икономическия и финансовия риск?

Специално за частния сектор – трябва да се инвестира. Трябва да се намерят нови средства и да се създаде търсене. Аз мисля, че трябва да се работи много за развитие на износа, както стана в Гърция и в Кипър. Това е един начин за намиране на нови средства и за финансов растеж.

В Гърция обаче бизнесът не успя бързо да създаде такива правила в посока подобряване на конкурентоспособността и да ги следва. Така че те наистина трябва да положат много усилия върху т. нар. реформи в стоковия пазар и да създадат нови възможности за инвестиции и трансфер на ресурси към нови дейности и сфери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още