IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Венизелос: Гърция ще избегне забавяне на спасителния транш

Преговорите с международните кредитори се проведоха в много добра атмосфера, посочва гръцкият вицепремиер

17:57 | 04.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гръцкият вицепремиер е обнадежден относно бъдещото финансово положение на страната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият вицепремиер е обнадежден относно бъдещото финансово положение на страната. Снимка: Ройтерс

Гърция ще завърши трудните преговори с "тройката" международни кредитори (Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) и ще избегне забавяне на следващия транш в размер на 8,1 млрд. евро.

Тази увереност изрази гръцкия вицепремиер и министър на външните работи Евангелос Венизелос след среща в Атина с германския външен министър Гидо Вестервеле, предава ИТАР-ТАСС.

Венизелос отбеляза, че преговорите с Вестервеле са се провели в "много добра атмосфера", добавяйки, че на посещение в Атина очаква също неговия "стар приятел и колега" – германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Отбелязвайки "успехът на гръцката програма за реформи", Евангелос Венизелос не изключва възможността Гърция да подобри поразклатените си позиции на финансовите пазари по-бързо от очакваното. "Икономиката на страната се възстановява. Гърция възвръща своята институционална автономия, което е от голямо значение", отбеляза още гръцкият вицепремиер.

Евангелос Венизелос подчерта също така, че държавният дълг на Гърция се обслужва според изискванията, а за устойчивостта на дълга има ясен политически ангажимент към Еврогрупата.

През март 2012 г., по време на операцията по преструктурирането на държавния дълг към частни инвеститори, на Гърция и бяха опростени дългове в размер на 105 млрд. евро - почти една трета от всички публични задължения. В резултат частните инвеститори изгубиха около 75% от инвестициите си в старите гръцки ценни книжа.

Преструктурирането на държавния дълг има за цел да намали публичните задължения до 120,5 на сто от БВП до 2020 г. спрямо 160-те процента през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
rover
преди 10 години
Според мен няма нищо вярно в тези твърдения. Напротив, в Гърция реформи от всякакъв вид се изпълняват отчасти, или дори никак. Ама щом този така твърди, може и да знае повече от нас.Надзорниците са на второ посещение в Атина в рамките на един месец, за да довършат поредния си доклад за състоянието на икономиката, но проверката не може да приключи, защото Гърция не може да се справи с преструктурирането на държавния сектор. -В средата на юни стана ясно, че приходите от данъци до момента са с един милиард евро по-малко, а Националната здравна система е надхвърлила значително бюджета си въпреки направените съкращения на разходите. - И това е от вчера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още