IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция очаква споразумение с кредиторите до понеделник

Според анонимен източник от гръцкото министерство на финансите ще бъдат съгласувани всички въпроси освен реформите в публичния сектор

14:59 | 03.07.13 г.
Гърция очаква споразумение с кредиторите до понеделник

Гърция очаква да постигне споразумение с международните си кредитори в лицето на Европейския съюз и Международния валутен фонд до заседанието на съвета на министрите на финансите на държавите-членки на еврозоната (т. нар. Еврогрупа), насрочено за понеделник, по всички въпроси, освен за реформите в публичния сектор, заяви за Ройтерс представител на гръцкото Министерство на финансите, пожелал да остане анонимен.

Източникът се е опитал да разсее опасенията около варианта, в който балканската държава не би получила навреме поредния транш от спасителната финансова помощ, заявявайки, че в „най-лошия случай“ тя може да компенсира недостига с емитиране на съкровищни бонове.

„Няма да настъпи краят на света“, убеден е той. „При най-лошия сценарий ще трябва да увеличим емитирането на съкровищни бонове, ще отложим изплащането на натрупаните задължения към доставчиците, а това може да доведе до допълнително намаляване на плащанията“, е добавил представителят на министерството.

Гърция пропусна крайния срок през юни за включването на 12 500 държавни служители в т. нар. „мобилна схема“, според която те трябва да бъдат прехвърлени на друга работа или уволнени в рамките на една година.

Високопоставен представител на гръцкото министерство на финансите заяви, че страната не би могла да изпълни исканията на кредиторите си по тази схема в настоящия им вид.

Вчера бе цитирано изявление на германския канцлер Ангела Меркел, според което международните кредитори са дали на Гърция 3 дни, за да изпълни условията за получаване на международната спасителна помощ.

„Гърция осъществи напредък благодарение на силно ориентираното към реформи правителство на Самарас“, е коментирала Меркел пред германския вестник Sueddeutsche Zeitung, визирайки премиера на страната Андонис Самарас. „Очаквам устойчивостта на дълга да продължи да бъде даденост“, е добавила тя.

Запитана дали притежателите на гръцки дългови ценни книжа могат да бъдат принудени да поемат допълнителни загуби по вложенията си чрез отписване на част от дълга, Меркел е отговорила, че не предвижда подобно нещо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още