IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката икономика се очаква да се стабилизира от догодина

Двойните дефицити вече достигат балансирани нива, смятат от базираната в Атина фондация за икономически и индустриални изследвания

15:48 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Гръцката икономика се очаква да се стабилизира от догодина

Гръцката икономика може да се свие с до 4,2% през тази година, но е близо до стабилизиране след 6 години на рязък спад, при които брутният ѝ вътрешен продукт намаля с една четвърт, смятат от базираната в Атина Фондация за икономически и индустриални изследвания (ΙΟΒΕ), цитирани от Ройтерс.

В тримесечния си доклад от организацията посочват, че гръцката икономика, в размер на 183 млрд. евро, може да се свие с между 4,1% и 4,2%, коригирайки в посока на понижение предходната си прогноза за спад до 5%, направена през юли.

Новото предвиждане е доста по-близко до оценките на международните кредитори на страната – Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка  - за свиване на икономиката на Гърция с 4% през 2013 г.

„Гръцката икономика е много близо до момента на стабилизиране“, твърдят от ΙΟΒΕ, която по-рано бе ръководена от настоящия министър на финансите на Гърция Янис Стурнарас. „Двойните дефицити, които отразяваха хроничната ѝ патология, достигат балансирани нива, а 6-годишната рецесия изглежда постепенно приключва“, добавят оттам.

Според експертите на организацията представянето на гръцката икономика през второто тримесечие е било по-добро от очакваното, а през третото е вероятно да бъде отчетено още по-силно подобрение, донякъде заради силния туристически сезон. Те обаче изтъкват, че през последните 3 месеца на годината се очаква по-слаб резултат.

6-годишният спад вероятно ще приключи през 2014 г., но властите не трябва да изпадат в самодоволство, отбелязват от ΙΟΒΕ. „Постигнатото стабилизиране по никакъв начин не трябва да бъде излагано на риск“, подчертават оттам. „Както обществото, така и икономиката трябва да приемат приспособяването си към две основни правила – че ръстът на потреблението ще последва подема в производителността и че публичният сектор не може да харчи средства, с които не разполага“, категорични са от организацията.

Оттам прогнозират също, че нивото на безработица ще бъда средно 27,5% през тази година, коригирайки също в посока на понижение предишното си очакване от 28,3%. През юли, за когато са обявени последните данни, безработицата в Гърция достигна 27,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още