fallback

Словакия: Санкциите ще засегнат Европа много повече, отколкото очаквахме

Няма да последваме ЕС "като овца към кланицата" в политиката спрямо Русия, посочи премиерът Роберт Фицо

17:51 | 20.08.14 г. 9

Словакия няма да последва Европейския съюз (ЕС) "като овца към кланицата" по въпроса със санкциите спрямо Русия, заяви министър-председателят на централноевропейската страна Роберт Фицо, цитиран от РИА "Новости".

"Аз съм един от тези премиери, които още при първата вълна от санкции ясно възразиха срещу тях. Да не говорим пък за втората вълна", посочи Фицо.

Според него това отношение е довело до факта, че, например, не са били наложени санкции срещу дъщерните дружества в Европа на руската Сбербанк. Роберт Фицо изтъкна, че това се е случило поради съвместните усилия на Словакия и Австрия.

"В Словакия банката работи, и ако тя рухне, това би могло да засегне може би стотици хиляди клиенти. Ние се стремим да действаме рационално, прагматично", отбеляза премиерът на Словакия.

Фицо изтъкна необходимостта да се говори за проблемите, за това защо нещо е грешно и какво по-добро може да се направи.

"Задейства се ефектът на бумеранга. По мое мнение бумерангът ще ни засегне много повече, отколкото очаквахме", каза той.

"Словашкото правителство много ясно отхвърли ситуацията, която възникна в Крим. Бяхме напълно съгласни и по отношение на Украйна", припомни министър-председателят.

По-рано през август подобен коментар направи и премиерът на Унгария Виктор Орбан. По думите му ЕС сам си е навредил икономически, налагайки санкции на Русия заради Украйна.

"Политиката на санкции, следвана от Запада, т.е. от нас, и предизвикала ответни действия от страна на руснаците, причинява повече вреди на нас, отколкото на Русия", каза Орбан в радиоинтервю. "В политиката на това му се казва сам да се простреляш в крака", добави унгарският премиер.

Орбан oтбеляза още, че санкциите ще се отразят благоприятно на развитието на руската промишленост и ще я направят независима от западните технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 13.09.22 г.
fallback