IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша дава руските контрасанкции на СТО

Загубата за полските производители от ограничения износ за Русия ще надвиши 750 млн. евро

10:11 | 20.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Полша дава руските контрасанкции на СТО

Полша е изпратила искане към Европейската комисия (ЕК) за разглеждане на решението на Русия да забрани вноса на широка гама от хранителни продукти от страна на Световната търговска организация (СТО), предава ИТАР-ТАСС.

Искането бе оповестено в публикуван от Министерствотo на икономиката на Полша документ, в който се разглежда "забраната на вноса на селскостопански продукти от страни, които са наложили санкции на Русия".

"Факт е, че Полша е подготвила официално оплакване до СТО във връзка с руската забрана", съобщи министърът на земеделието Марек Савицки.

Министърът също така отбеляза, че загубата на Полша от руските ограничения за внос ще надвиши 750 млн. евро. През 2013 г. полският бизнес изнесе хранителни продукти за Русия на стойност 1,3 млрд. евро.

"В момента с оглед на ситуацията с разширеното ембарго за млякото и други продукти размерът на загубата определено надвишава 50 на сто от тази сума", каза той.

Преди това общата загуба за полските производители, свързана с руското ембарго върху вноса на плодове и зеленчуци,бе оценявана от Министерството на земеделието на 500 млн. евро.

На 31 юли Съветът на Европейския съюз (ЕС) прие законодателна резолюция относно въвеждането на секторни санкции срещу Русия, които преди това са били одобрени от постоянните представители на 28-те страни от Евросъюза.

Ден по-късно, на 1 август, Русия спря вноса на почти всички полски плодове и зеленчуци, като се позова на нарушения на сертификацията и идентификацията на карантинните обекти. Шест дни по-късно, в отговор на Западните санкции Москва забрани доставките на говеждо месо, свинско месо, плодове, месо, сирене и мляко от страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Ограничения са наложени за период от една година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
nikolay.r.todorov
преди 9 години
Полша, ще плачкаме ли сега, а? Яжте сега ябълки и френско сирене до на....е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
Dimat
преди 9 години
Ами,хайде сега,правоверните американолизци да поискат САЩ да им компенсират загубите,за енергията,която хабят да лаят срещу Русия в тяхна угода.Само,че едно е да лаеш и "санкционираш",друго е,когато теб те санкционират.Сега да си търпят "демократичните" напъни от подкрепата на "съюзниците" си и украинските фашисти и бандеровци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 3
0pk
преди 9 години
Добре де, а Русия не може ли да заведе дело в СТО за санкциите срещу тях?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
Русия ще го прехвърли от единия в другия...Тя е влязла в СТО със специална уговорка - може да въвежда санкции при определени условия и от СТО са приели това.Смешници от Варшава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още