IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските потребители все по-отчетливо усещат ответните санкции на Москва

Сериозен ръст в цените на месото отчитат в Далечния Изток

16:28 | 19.08.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руските потребители все по-отчетливо усещат ответните санкции на Москва

Властите в Москва заявиха категорично, че забраната за внос на храни от Запада няма да се отрази негативно на потребителите. В много региони обаче вече съобщават за поскъпването на основни храни, пише руското издание „Комерсант“. По данни на изданието в Москва цената на свинското месо, използвано в месокомбинатите, се е повишила с 6%.

Потребителите в Далечния Изток са сред най-засегнатите от санкциите. В Сахалинска област цените на храните в магазините са се повишили с между 3 и 60%. Най-рязко са поскъпнали пилешките бутчета - с 60 на сто. Месото като цяло се търгува с 15% по-скъпо, а сиренето – с 10%.

В Приморския край месото е поскъпнало с 26%, някои видове риба – с 40%, а внесените от Китай ябълки се оказват с 1/3 по-скъпи отколкото досега продаваните на пазара, отбелязва още руското издание.

В Москва ежедневно се прави анализ на цените на продуктите и сериозни дефицити още не са установени, съответно и не се наблюдава ръст на цените, отчитат властите в руската столица. Единствено се появи информацията за поскъпването на свинското месо, използвано като суровина за месната индустрия – с 6% до 180 рубли (3,72 евро) за килограм. През зимата обаче може да се очаква поскъпване на прясното мляко, а следователно и на сиренето, коментират експертите. 

Охладената риба, доставяна от Норвегия също вече е на приключване. От руската столица обаче вече очакват доставките на замразена риба от Аржентина и Чили.

Междувременно от Федералната агенция по рибарството категорично отрекоха опасенията, че европейските компании могат да разчитат на реекспорт и отново да продават своята продукция на руския пазар.

„Норвежка сьомга никога не може да дойде през Швейцария или Тунис, защото там физически няма такава риба. Заради много високия риск се извършват и сериозни проверки“, коментира ръководителят на агенцията Иля Шестаков, цитиран от ИТАР – ТАСС. Според него реекспорт и на други видове риби е изключен.

Шестаков посочва още, че Русия може да разчита на внос на прясна риба, не само замразена от Южна Америка. Източник на подобни доставки са Турция, Тунис и Фарьорските острови.

Островите са автономна област, част от Кралство Дания, но не членуват в Европейския съюз и съответно не попадат под санкциите на Русия. Основната причина Фарьорските острови да не искат да се присъединят към общността е несъгласието на властите да спазват общите политики в областта на рибарството. Въпреки че не е част от ЕС, автономната област има сключени редица търговски споразумения с общността. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 6
kane
преди 9 години
..ех как си мечтаят американците за президент като Путинкойто да им върне отворените фабрики и върне работните им места напуснали по по-евтина посока. Обама подписва Нафта, Кафта, а преди СТО , 200 и 300 и хамерика е в колапс и в момента произвежда основно шистов газ и петрол от пясъци. В корея продадоха за 6м 60 коли, а корейците 250 000 в сащРусия е голяма и по население и територия, и наистина може да използва ембаргото позитивно. Въпроса е дали ще може. Вие за Иран пример давате, а какво да кажем за Куба дето живеят в ембарго 60 години вече!България само може да учи от тези примери и да напусне НАТО, ЕС, Вал.Борд и всички свободни зони за търгуване. Само високи данъци, мита и такси ще помогнат на българина да заживее по-добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
3,72 евро за свинско за преработка??? Тия са луди бе. И после нямало ефект от санкциите:) И тепърва ще расте.! Само за справка най качественото българско свинско за прерабптка ( доколкото се намира, щото е дефицитна стока) е на цена към 2.80 -3 лв с ДДС. Вносното от Испания или Франция е още по евтино.Свинското за готвене т.е супер качествено месо от плешка е на 4,00 лв с ДДС, това пак за българско месо. Вносното е още по ниско. :) И тия цени на руснаците са на едро !!! Горките хора там... но нищо, скоро ще осъзнаят в какво ги въвлече джуджето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Internet
преди 9 години
***, надничарЗа 15 ст надник ли тролиш по цял ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
Internet
преди 9 години
***, надничарЗа 15 ст надник ли тролиш по цял ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
jamiemirror
преди 9 години
Корабът потъъъва, бълбук бълбук :) А още няма и месец от ембаргото което сами си нахлузиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 5
vzhekoff
преди 9 години
Иранците ги мъчиха 5 години и нищо :) Седнаха да преговарят и то защото Иран спечели в Ирак. Баба Меца умее да търпи и да чака :) Ще се види ефектът от санкциите догодина на пролет. Отделно дето реално местните производители ще намажат - говорим за млеката и животните. Инфлацията в случая е по-скоро добра за руския бюджет, както и меката девалвация. Виж с украинците е интересно - доларът от около 8 гривни преди мегданя е стигнал 13-14 - т'ва за 6 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 7
kurta007
преди 9 години
Тепърва ще усещат навлизащия х*у
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още