IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски рибари се оплакват от затруднен достъп до собствения си пазар

Забраната на Москва за внос на храни и селскостопански продукти постави редица проблеми пред тях

12:07 | 18.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Руски рибари се оплакват от затруднен достъп до собствения си пазар

Ембаргото за внос на храни и селскостопанска продукция предизвиква редица притеснения сред руските рибари, става ясно от протокола от срещата на обществения съвет към Федералната агенция по рибарството в Русия.

От една страна председателят на съвета Александър Родин успокоява, че няма да има дефицит на пазара, защото правителството е договорило внос на риба от Фарьорските острови, Перу и други южноамерикански държави. От друга страна обаче участниците в съвета се оплакват от „транспортните бариери“ при превоза на риба от далекоизточните части на страната, налагани от ветеринарните власти („Россельхнадзор“).

Заради контрола на товарите и лабораторните изследвания, подготовката на доставките на риба може да отнеме до 15 дни, коментира президентът на Асоциацията на рибната индустрия в Сахалин Дмитрий Матвеев.

„Северните“ рибари пък се притесняват от ответни мерки спрямо техни риболовни кораби в пристанищата в Норвегия. „Опасяваме се, че може да бъде прекратено обслужването на съдовете – ремонти, доставки и т.н“, коментира Владимир Григориев от Съюза на рибарите „Север“.

Междувременно зам.-министърът на селското стопанство Иля Шестаков е дал нареждане за организиране на механизъм за наблюдение на цените на рибните продукти, предаде ИТАР-ТАСС. Доставчиците и вносителите на риба ще публикуват ежемесечни справки за цените, които трябва да бъдат публикувани на сайта на Федералната агенция по рибарство.

От агроминистерството не изключват и вариант самите доставчици да публикуват цените на рибните продукти на своите интернет страници.

Паралелно от Министерството на промишлеността и търговията се готвят да въведат мониторинг на цените на дребно в магазините. Под надзора ще попаднат и рибните продукти.

Припомняме, че в началото на месеца Москва наложи забрана на вноса на месо, месни продукти, риба и рибни продукти, мляко и други храни и селскостопанска продукция от страни, налагащи икономически санкции срещу руски граждани и компании. В списъка попадат страните от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия.

През 2013 година страните от ЕС са изнесли продукти, попадащи в списъка на Москва, на стойност почти 12 млрд. евро.

Опасенията на анализаторите са, че заради ограничения внос цените на храните в Русия ще се повишат. Властите обаче вече заявиха, че няма да допуснат спекула и ще наблюдават ситуацията на пазара във връзка с наложеното ембарго. Търговците обаче вече  предупреждават за поскъпване на продуктите и причината за това е не спекула, а по-високите разходи за транспорт и съхранение на продукцията, идваща от страните, които не нелагат санкции срещу Русия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още