fallback

Путин: Трябва да сме готови да отговорим на всяка заплаха

Украинците и руснаците на практика са един народ, заяви руският президент

19:24 | 29.08.14 г. 9

Русия няма желание да се замесва в мащабни конфликти, но трябва да е готова да отговори на всяка заплаха, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

По време на посещението си в младежкия лагер "Селигер" в близост до Москва Путин допълни, че Руската федерация ще продължи да изгражда ядрения си потенциал, но не с цел сплашване, а за осигуряване на собствената си безопасност.

"Искам да напомня, че Русия е една от най-могъщите ядрени държави. Това не са думи, това е действителността", подчерта руският президент. Той отбеляза, че руските въоръжени сили стават по-компактни и ефективни, пише БТА.

Владимир Путин коментира и въпроса за ефективността на ООН като посочи, че световната организация се нуждае от реформа, но при две задължителни условия, предаде ИТАР-ТАСС. Първото условие е консенсус сред страните членки и запазване на "фундаменталните основи на ефективността на ООН, в частност – на правата и прерогативите на Съвета за сигурност по отношение на приемането на решения за прилагане на санкции, още повече за използване на военна сила", подчерта руският президент. 

По думите на руския президент решенията, приети извън рамките на ООН са обречени на провал.

Според Путин проблемът в Украйна е отказът на властите да започнат преговори по същество с проруските сепаратисти в източната част на страната. Той призова Запада да осъзнае, че властите в Киев не могат да внесат ред в Украйна, и да ги застави да започнат преговори с бунтовниците. 

"Опитът на украинските военни да излязат от обкръжението, в което са попаднали в югоизточната част на страната, вместо да използват предложения им хуманитарен коридор за отстъпление, е колосална грешка, която ще доведе до огромен брой жертви", предупреди той.

Руският президент е бил уверен от украинския си колега Петро Порошенко на срещата им във вторник в Минск, че всички руски войници, задържани в Украйна, ще бъдат предадени на Русия.

"Украинците и руснаците на практика са един народ", отбеляза още Путин.

В четвъртък американският президент Барак Обама обвини за първи път директно Кремъл за изострянето на насилието в Източна Украйна. По думите му сепаратистите са обучени, въоръжени и финансирани от Русия.

"Многократно и умишлено Русия е нарушила суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза Обама и добави, че нови кадри на руски войски в Украйна показват това ясно.

Последните действия на Москва ще имат "допълнителни щети и последствия", заплаши президентът на САЩ. Той определи като средство за възпиране НАТО, която през следващата седмица планира среща на високо равнище в Уелс, на която ще участва и самият Обама. На срещата на високо равнище се очаква да бъдат оповестени нови икономически санкции срещу Кремъл.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:42 | 10.09.22 г.
fallback