IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

Изолацията от Запада успя да отблъсне инвеститорите и да докара руската икономика до застой, пише New York Times

21:50 | 18.08.14 г. 14
Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

Когато Кремъл обяви по-рано този месец забрана върху вноса на храни от САЩ и Европейския съюз, руските социални мрежи експлодираха от вицове за празните рафтове на магазините в СССР. Но рафтовете няма да останат празни, те просто ще бъдат напълнени с най-насъщните и до болка познати артикули – следствие от една правителствена политика, която тегли страната обратно в миналото и отразява вътрешните напрежения в нея. 

Западните санкции и руските контрасанкции показаха взаимозависимостите между президента Владимир Путин, неговите придворни олигарси и неговите поддръжници сред по-широките слоеве от населението, пише в свой анализ за New York Times редакторът на руския бизнес всекидневник "Ведомости" Максим Трудолюбов. Президентът ще използва контрола си върху богатството на олигарсите, за да облекчи трудностите, които санкциите ще причинят на неговите поддръжници, а в същото време неговите критици и онези руснаци, които не са част от неговата опора, вероятно ги очакват тежки времена. 

Ако икономическата война се затегне, властовите структури на страната постепенно ще наложат безкомпромисен социален ред и ще се върнат към системата на преразпределяне отгоре надолу, характерна както за Съветска Русия, така и за старата Русия отпреди управлението на Петър Велики. В продължение на векове Московският царски двор е властвал чрез метода на покровителството. Великият княз, или след това царят, редовно давал на своите боляри подаяния от храна и дрехи. Неговите министри също имали привилегията да получават храна и услуги за сметка на народа, а също имали право да задържат част от царските данъци и такси, които самите те били овластени да събират. 

По време на Санктпетербургския период на монархията (от управлението на Петър Велики, основал северната столица през 1703 г., до Николай Втори, абдикирал през 1917 г.), Русия постепенно се отърси от тези архаични практики, развивайки модерна държава, частна собственост, независими съдилища и дори народно представителство. 

Болшевиките, които през 1918 г. решиха да преместят столицата обратно в Москва, заедно с това направиха и крачка назад към Московията, съществувала като държавна структура през XVI и XVII век. Повечето от модерните руски институции, включително пазарите и частната собственост, бяха премахнати, а съветските лидери се оказаха в положение, при което трябваше да хранят и да управляват точно както при царете.

Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Да се има предвид къде е писана статията ! New York Times не е Московско издание! До тук с обективността :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци" ="Кой не скача е червен"Някакви аналогии ? :))) Толкова елементарно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
макар, че съм по-скоро съгласен с теб, пшеницата, която Русия изнася е с ниско качество. От друга страна-те си имат България да им произвежда-най-големият собственик на зем. земя е руска фирма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
Forester
преди 9 години
Авторът на статията е наблегнал повече на далечната история на Русия, отколкото на днешната действителност там, защото така пасва на американската пропаганда. Американците проспаха появата на Русия като реална опасност за разбиване на еднополюсния модел на световен ред и сега са в паника. Русия е достатъчно силна военно (единствената страна която може да воюва и победи САЩ и НАТО, икономически (не е глобализирана така че да я съсипят икономически санкции,има много природни ресурси-възобновяеми и невъзобновяеми) и политически ( вътрешно-огромна подкрепа за Путин,правителството и решенията им, и външно БРИКС, Евразийски съюз, отношенията с Китай,Индия и Южна Америка). Ако под модерни руснаци авторът разбира пиещите кока кола и ядящите макдоналдс, може би е прав!!! Ще трябва да минат на пелмени с кефир.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Очевидно се има предвид " американската пета колона, която сериозно ще бъде ударена и по всяка вероятност изпратена на политическото бунище. Дай Боже подобна съдба и на колегите им в София!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
Ще подесетя, дано някой разбере: Санкциите освобождават простор за вътрешните кръгове да си овладеят обратно позиции, заети от външни сили.Русия за храна няма да закъса. Тя е най-големият износител на много, много неща, в т.ч. пшеница. Най-много, да вдигне допълнително цената на експортираните си ресурси, от които зависи конкурентоспособността на западните икономики. Санкциите бяха инструмент Америка, с чужди ръце, да го тури на ЕС и, какво виждаме, успява.А, ако руският двор се гуши на хранилка в Кремъл, евробюроклатите се гушат в Брюксел. Има или няма върховно отговорна личност за всичко това, както Путин в Русия, е втори, трети или дори пети въпрос. Европата я изклати чичо Сам. Честито!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Стига си чел, хващай автомата и отивай на място да помогнеш напутефобските украинофили да избиват хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 8
Спящият бик
преди 9 години
Най-накрая да прочета нещо по-аналитично за положението в Русия! Че взе да ми писва от пропагандни путефилски и украинофобски материали и коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Така си мисли обаче само New York Times
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Не беше ли същият този вестник (TNYT), който биеше тъпана за засилване на всеобхватната помощ за воюващите срещу Асад ислямистки колячи? Не сатанизираше ли същият тоз рупур на демокрацията единствения проевропейски държавен ръководител в Близкия изток - Башар Асад? И сега какво стана с любимите на САЩ "бойци на сирийската опозиция" и какво се случва в Ирак и Сирия? И някой помни ли каква беше преди година позицията на Путин по въпроса с подпомагане на ислямистката пасмина в Сирия?Да не се окаже след време, че Путин ОТНОВО е бил на правилната позиция и в Украйна, а ЕС и САЩ да се чудят как да озаптят нацистката хунта в Киев и да харчат парите на данъкоплатците си за бомбардировки срещу армията на "Национална държава Украйна", коятао сами са създали...??!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още