IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

Изолацията от Запада успя да отблъсне инвеститорите и да докара руската икономика до застой, пише New York Times

21:50 | 18.08.14 г. 14
Контрасанкциите на Путин са удар върху модерните руснаци

Когато Кремъл обяви по-рано този месец забрана върху вноса на храни от САЩ и Европейския съюз, руските социални мрежи експлодираха от вицове за празните рафтове на магазините в СССР. Но рафтовете няма да останат празни, те просто ще бъдат напълнени с най-насъщните и до болка познати артикули – следствие от една правителствена политика, която тегли страната обратно в миналото и отразява вътрешните напрежения в нея. 

Западните санкции и руските контрасанкции показаха взаимозависимостите между президента Владимир Путин, неговите придворни олигарси и неговите поддръжници сред по-широките слоеве от населението, пише в свой анализ за New York Times редакторът на руския бизнес всекидневник "Ведомости" Максим Трудолюбов. Президентът ще използва контрола си върху богатството на олигарсите, за да облекчи трудностите, които санкциите ще причинят на неговите поддръжници, а в същото време неговите критици и онези руснаци, които не са част от неговата опора, вероятно ги очакват тежки времена. 

Ако икономическата война се затегне, властовите структури на страната постепенно ще наложат безкомпромисен социален ред и ще се върнат към системата на преразпределяне отгоре надолу, характерна както за Съветска Русия, така и за старата Русия отпреди управлението на Петър Велики. В продължение на векове Московският царски двор е властвал чрез метода на покровителството. Великият княз, или след това царят, редовно давал на своите боляри подаяния от храна и дрехи. Неговите министри също имали привилегията да получават храна и услуги за сметка на народа, а също имали право да задържат част от царските данъци и такси, които самите те били овластени да събират. 

По време на Санктпетербургския период на монархията (от управлението на Петър Велики, основал северната столица през 1703 г., до Николай Втори, абдикирал през 1917 г.), Русия постепенно се отърси от тези архаични практики, развивайки модерна държава, частна собственост, независими съдилища и дори народно представителство. 

Болшевиките, които през 1918 г. решиха да преместят столицата обратно в Москва, заедно с това направиха и крачка назад към Московията, съществувала като държавна структура през XVI и XVII век. Повечето от модерните руски институции, включително пазарите и частната собственост, бяха премахнати, а съветските лидери се оказаха в положение, при което трябваше да хранят и да управляват точно както при царете.

Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 11 rate down comment 3
Biso
преди 9 години
Решението САЩ да въведе санкции против Русия се явява груба грешка и само ще доведе до ескалация на ситуацията, която в крайна сметка ще нанесе ущърб на американската икономика. В краткосрочна перспектива ефекта от снакциите върху американския долар е сложно да се оцени, но в дългосрочна перспектива те могат да бъдат още една крачка към намаляване ролята на долара, като световна валута.Рон Пол (Ron Paul)http://worldcrisis.ru/crisis/1614294Разбира се подобно мнение New York Times няма да публикува. Те се придържат към партиината линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
kalendar
преди 9 години
В продължение на векове Московският царски двор е властвал чрез метода на покровителството.Това важи за:английският царски двор, испанският царски двор, папата, френският царски двор..да не продължавам...Не знам какъв е тоя мерак да се покаже Русия като архаична, след като сред много хора(включително на запад) тя е модерна алтернатива(питайте Жерар Депардийо, ако не ми вярвате). Не казвам, че те са мнозинство, а че съществуват. Не казвам, че и мнението им е правилно, просто казвам, че има доста такива(виж форума за справка). Искам да попитам нещо-забраната за кубински пури в САЩ е сигурно на...50тина година, ако не и на повече. Заради натиска над Латинска Америка за ембарго над Куба там живеят в 19ти век(не, не е заради системата им, а заради ембаргото). Едни от най-големите им компании са петролните, които стъпват на благословията на Белия дом и на американските морски пехотинци. Дали ще прочетем в Ню Йорк Таймс нещо по въпроса?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
deant
преди 9 години
Както се оказа вредят и на модерните европейци и американци. Изобщо от тези санкции (и от двете страни) печеливши няма. Има самодоволни политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още