fallback

Русия няма да се забави с контрасанкции срещу САЩ

Москва изпрати втори хуманитарен конвой за Украйна, като част от камионите вече се разтоварват в Луганск

09:47 | 13.09.14 г. 9

Руският отговор на новите санкции, наложени от САЩ, няма да закъснее, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на вътрешните работи на Русия. „Разбира се, нашите контрасанкции няма да закъснеят, въпреки че, както сме подчертавали нееднократно – това е принудителна мярка”, се казва в изявлението.

Русия ще остави „отворена вратата” за конструктивно и честно двустранно сътрудничество, което включва съдействие за решаването на украинската криза, обясняват от институцията.

Условието за провеждането на това сътрудничеството е администрацията на Белия дом е да уважава интересите на другите и може да помогне за намирането на решение, което устройва всички страни в украинския конфликт.

Министерството на външните работи определя въвеждането на новите санкции от САЩ като „поредната враждебна стъпка” , направена на фона на „трудноизвоюваното примирие в Украйна”.

"Жонглирането със санкции" няма да принуди Русия да промени принципната си позиция, се казва още в съобщението.

"Няма да действаме в угода на геополитическите амбиции на САЩ и на намеренията на онези отвъдокеански политици, които се стремят да използват "управляемата Украйна" в интерес на сдържането на Русия”, отбелязват дипломатите.

Междувременно Русия изпрати втори хуманитарен конвой в Украйна. БТА съобщи, че тази сутрин всички 200 камиона са преминали руската митническа проверка и се отправят към Източна Украйна. Част от камионите вече са в Луганск и се разтоварват. Те превозвали захар, зърнени храни и други продукти, допълват руските медии.

Не е имало произшествия по време на придвижването на колоната. По пътя са я съпровождали бойци на самопровъзгласената Луганска народна република.

През август Москва вече изпрати хуманитарна помощ за Украйна, като преминаващите конвои предизвикаха силното недоволство на Киев и Запада. Имаше обвинения, че камионите не доставят храни и медикаменти, както руските власти обявяваха, а са в подкрепа на  сепаратистите в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:41 | 13.09.22 г.
fallback