fallback

Путин иска пълна промяна за търговското споразумение между ЕС и Украйна

В писмо до председателя на ЕК Барозу руският президент заплашва с "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа

09:41 | 26.09.14 г. 71

Президентът на Русия е поискал преотваряне на всички клаузи от наскоро ратифицираното търговско споразумение между Европейския съюз (ЕС) и Украйна и е заплашил с приемането на "незабавни и подходящи ответни мерки", ако Киев приложи всички части на документа, съобщава FT.

Това става ясно от писмо, изпратено от Кремъл до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу. Документът отразява решимостта на Русия да сложи спирачка на интеграцията на Украйна в Европа и други евро-атлантически организации, отбелязва изданието.

Припомняме, че заради опасенията на Русия от влиянието на споразумението Брюксел и Киев се договориха да отложат прилагането му за 2016 г. Еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт определи това решение като “прекъсване” и “клауза за мир”.

Писмото на Путин е израз на осъзнаването на Москва, че с отлагането всъщност не е спечелила никакви конкретни отстъпки. Според запознати източници, пожелали анонимност, именно преговорите покрай отлагането на договорките между ЕС и Украйна са довели и до сериозен разрив в руската администрация.

Писмото на Путин е изпратено до Барозу в деня след ратификацията на споразумението от Европейския парламент (ЕП) и Върховната Рада на Украйна. Той предупреждава, че всяка стъпка по промяна на украинските закони за привеждането им в съответствие с регламентите на ЕС ще се счита за нарушение на договореното отлагане на прилагането на договора и това дава основание за отмъщение.

Същевременно украинският президент Петро Порошенко очерта амбициозен план за промени с цел кандидатура за членство в ЕС до 2020 г. Той заяви, че не желае да бави законодателните реформи въпреки руската заплаха. Планът включва мерки за борба с корупцията, децентрализиране на властта, намаляване зависимостта на Украйна от руската енергия и реформиране на съдебната система.

Изданието посочва още, че следващия вторник се събират водещите европейски дипломати, за да обсъдят възможността за смекчаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Високопоставен дипломат от НАТО коментира, че руските войски се изтеглят от Източна Украйна, а и безпрепятствената поне досега размяна на задържани от проруските сепаратисти и правителствените сили дава знак, че Путин може би има сериозни намерения да намали напрежението.

Според дипломати от ЕС обаче е малко вероятно Брюксел да оттегли всички мерки през следващата седмица. Най-големите европейски държави и ​​особено Германия смятат, че Кремъл не е направил достатъчно, за да оправдае подобна стъпка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
fallback